Antena Căutare

Halep a scris istorie la 22 de ani. Ce făceau, la vârsta ei, Nadia, Hagi, Eminescu, Iorga sau Napoleon?

Deşi alăturarea poate fi forţată, performanţa Simonei Halep de a ajunge în finala turenului de la Roland Garros, realizată la 22 de ani neîmpliniţi, este comparabilă cu marile reuşite ale sportivilor noştri la aceeaşi vârstă. Haideţi să vedem ce făceau adevăratele genii la două decenii de viaţă...


Deşi alăturarea poate fi forţată, performanţa Simonei Halep de a ajunge în finala turenului de la Roland Garros, realizată la 22 de ani neîmpliniţi, este comparabilă cu marile reuşite ale sportivilor noştri la aceeaşi vârstă. Haideţi să vedem ce făceau adevăratele genii la două decenii de viaţă...

MARII NOŞTRI SPORTIVI

IOLANDA BALAŞ - la 22 de ani deţinea recordul mondial la săritura în înălţime. Câştigase, la rând, 15 întreceri consecutive!!!

GHEORGE HAGI - evolua, deja, la Steaua Bucureşti. Cucerise, graţie golului său, Supercupa Europei, contra lui Dinamo Kiev. Era "căpitan" al echipei naţionale de fotbal pentru care evoluase, deja, de 28 de ori.

NADIA COMĂNECI - se retrăsese din activiatea competiţională, era membră a Federaţiei Române de Gimnastică. Până atunci făcuse rost de cinci medalii de aur, trei de argint şi un bronz la Jocurile Olimpice. Era "Zeiţa de la Montreal" unde obţinuse primul 10 din istoria gimnasticii. De asemenea, deţinea titlul de cel mai tânăr "Erou al Muncii Socialiste" din toate timpurile.

ILIE NĂSTASE - nu apucase să "explodeze" cu adevărat, deşi, alături de Ion Ţiriac, disputase o finală de dublu la French Open, pierdută în faţa unor americani.

ELISABETA LIPĂ - era deja campioană olimpică, medaliată cu aur la canotaj. Cucerise, la aceleaşi întreceri, trei medalii de argint şi două de bronz. Multiplă campioană naţională.

MARILE NOASTRE GENII

NICOLAE IORGA - dăduse examene pentru anul trei la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi, deşi era în primul sezon! Îşi luase doctoratul, în istorie, la Universitatea din Leipzig. Vorbea cinci limbi străine, debutase în poezie.

MIHAI EMINESCU - se afla la studii, la Viena. Începuse să lucreze la romanul său, "Geniu pustiu". Scria la "Convorbiri Literare", era apropiat al Junimii. Tipărise, deja, "Venere şi Madonă" sau "Mortua est!"

GEORGE ENESCU - absolvise cu medalia de argint Conservatorul din Viena, acum studia la cel din Paris. Era compozitor, scriind, pentru nemurire, cele două "Rapsodii Române". Era extrem de apropiat de Regina Elisabeta (iubitoarea de artă Carmen Sylva) şi ţinea concerte la Castelul Peleş.

MINŢILE STRĂLUCITE UNIVERSALE

W.A. MOZART - refuzase funcţia de organist la celebrul Palat Versailles. Se afla la Paris, unde deja compunea "Sonata pentru pian în A minor". Cântase în faţa regilor şi reginelor, era apropiat al celebrei orchestre din Mannheim.

NAPOLEON - locotenent - colonel, lupta în Revoluţia Franceză simpatizându-i pe iacobini. Se spunea despre el că estecel mai bun organizator pe care-l avusese armata franceză.

T.A. EDISON - scrisese, tipărise şi vânduse, de unul singur (!!!) primul ziar din istorie al căilor ferate. De asemenea, inventase şi avea patentul pentru prima maşinărie de numărat voturi total electronică.

Mai poţi citi:

Cum a ajuns SIMONA HALEP în finala de la Roland Garros!

Cine a dat numele turneului. Aviatorul care a zburat cu Aurel Vlaicu!

Balanțele vor avea nevoie de ajutor! Horoscopul zilei de vineri, cu Camelia Păstrășcanu!... Vărsătorii vor fi cam agitaţi: Horoscopul zilei, cu Andreea Joiţa!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x