Heroina, remediu împotriva tusei. O dependență veche de 100 de ani

În anul 1890, o companie farmaceutică germană lansa pe piaţă un nou medicament: heroina. O sută de ani mai târziu, drogurile circulă ilegal prin lume. Cum a ajuns ştiinţa secolului al XIX-lea să fie responsabilă cu dependența a mii de oameni?

În anul 1890, o companie farmaceutică germană lansa pe piaţă un nou medicament: heroina. O sută de ani mai târziu, drogurile circulă ilegal prin lume. Cum a ajuns ştiinţa secolului al XIX-lea să fie responsabilă cu dependența a mii de oameni?

În 1863, Friedrich Bayer, un negustor german, pune bazele unei fabrici ce are ca scop explorarea unor proceduri chimice, pentru a obţine nuanţe colorate din gudron de cărbune. Industria vopselurilor pe bază de gudron cunoaște o dezvoltare rapidă și, ulterior, din cauza unei crize economice, Bayer începe să investească în cercetarea de piață, pentru a diversifica produsele. Ia naștere, astfel, primul medicament scos pe piaţă de către companie.

Morfina, noua substanță, a primit chiar și distincţii academice din partea lui Goethe, iar întreprinzători precum Georg Merck și-au transformat farmaciile în furnizori de astfel de substanțe.

Drogurile derivate din plante devin disponibile în forme purificate, iar chimiştii le puteau modifica, pentru a crea noi molecule mai eficiente. Prin 1890, Dreser a adoptat această strategie pentru a produce unul dintre cele mai faimoase droguri:heroina. Heroina, obţinută prin adăugarea a doi acetili la molecula de morfină, a fost urmată de un alt derivat de acetil, acidul acetilsalicilic. Apare, așadar, aspirina.

Dependenţii descoperă o euforie accentuată, produsă de injectarea substanței cu seringi hipodermice.

Parteneri
Fusilli cu somon și mazăre. Rețetă simplă de paste
Descoperă o rețetă simplă, dar gustoasă, de paste pe care o poți prepara pentru un prânz în familie sau pentru o cină ușoară. Rețeta de fusilli cu somon și mazăre va fi cu siguranță pe placul tuturor.
Catine.ro
Ultimele știri