Antena Căutare

Houston, we have a problem. Fraza care a făcut istorie e, de fapt, greșită. Povestea ”eșecului reușit” dintr-o zi de 13

Houston, we have a problem este o frază rostită de noi toți. Celebrele cuvine Houston, avem o problema, rostite de comandantul Jim Lovell, pe Apollo 13, vor ramane in istorie, alaturi de misiunea catalogată drept un ”eșec reușit”

Houston, we have a problem. Fraza care a făcut istorie e, de fapt, greșită. Povestea ”eșecului reușit” dintr-o zi de 13 Galerie
Apollo 13

Houston, we have a problem este o frază rostită de noi toți. Celebrele cuvine Houston, avem o problema, rostite de comandantul Jim Lovell, pe Apollo 13, vor rămâne in istorie, alaturi de misiunea catalogată drept un ”eșec reușit”. Este considerată una dintre cele mai faimoase misiuni, însă a fost la un pas de a fi cea mai mare tragedie a astronauticii.

În data de 11 aprilie 1970, NASA lansa Apollo 13, ceea ce avea să fie a treia misiune de aselinizare a SUA.

Echipajul Apollo 13 era format din comandantul misiunii James A. Lovell, pilotul modulului de comandă John L. "Jack" Swigert, și pilotul modulului lunar Fred W. Haise. Cei trei ar fi trebuit să exploreze formaţiunea Fra Mauro, numită astfel după craterul uriaş cu un diametru de 80 de kilometri aflat în interiorul ei. Fra Mauro este o formaţiune deluroasă despre care se crede că s-a format din resturile rezultate după ce un corp ceresc ar fi lovit Luna, formând totodată şi un crater uriaş, care s-a umplut ulterior cu lavă.

Houston, we have a problem. Fraza care a făcut istorie e, de fapt, greșită. Povestea ”eșecului reușit” dintr-o zi de 13

Apollo 13

Apollo 13, la un pas de tragedie, într-o zi de 13

La două zile după lansare Apollo 13, într-o zi de 13, misiunea a fost pe punctul de a se transforma în cea mai mare tragedie din istoria astronauticii.

Houston, we have a problem. Fraza care a făcut istorie e, de fapt, greșită. Povestea ”eșecului reușit” dintr-o zi de 13

Apollo 13 echipaj

Unul din revervoarele cu oxigen de la bord a explodat la peste 320.000 km de Pământ. Momentul a fost unul extrem de dificil şi de şocant pentru astronauţi. Şansele ca astronauţii aflaţi la bord să moară înainte de a ajunge înapoi pe Pământ, erau foarte mari. Echipajul a decis să economisească cât mai mult din cantitatea de oxigen rămasă oprind aproape toate echipamentele electrice, inclusiv cele de încălzire.

Cu nava parţial distrusă, aceştia au fost nevoiţi să-şi salveze viaţa înainte ca proviziile de aer şi apă să se termine, fiind în pericol de sufocare şi de îngheţ.

Houston, we have a problem - Houston, avem o problemă

Houston, we have a problem, în românește - Houston, avem o problemă - fraza care a făcut istorie, îi aparține comandantului James A. Lovell. Aceasta este însă o variantă greșită, originalul fiind Houston, we've had a problem (Houston, am avut o problemă).

Fraza a fost rostită de comandant în timpul unei transmisiuni radio prin care avertizau centrul de control a NASA de defecțiunea suferită.

Houston, we have a problem. Fraza care a făcut istorie e, de fapt, greșită. Povestea ”eșecului reușit” dintr-o zi de 13

Apollo 13

Apollo 13 a fost pe punctul de a se transforma în cea mai mare tragedie din istoria astronauticii, însă cu ajutorul și priceperea echipajului de control aflat la sol şi stăpânirea de sine a celor aflaţi la bord, cei trei astronauţi au reuşit să se întoarcă în siguranţă pe Pămânat.

Astfel, după șase zile petrecute în spaţiu, șase zile care au părut o veșnicie, naveta a reintrat pe o traiectorie corectă în atmosfera terestră. Modulul de comandă, în care au revenit nevătămați cei trei astronauţi a căzut în ocean, de unde a fost recuperat.

În ciuda dificultăților cauzate de energia electrică limitată, frigul din cabină și rezerva scăzută de apă potabilă și oxigen, faptul că echipajul a ajuns în siguranță înapoi pe Pământ a făcut ca misiunea să fie considerată un „eșec reușit.

Houston, we have a problem - Filmul Apollo 13

Filmul “Apollo 13” a fost inclus într-un top al celor mai bune 10 filme a căror acțiune a fost despre explorarea spațiulului, realizat de Time Magazine. “Cea mai mare realizare a lui Howard (regizorul filmului) este aceea că a reușit să creeze suspans pentru un eveniment al cărui final este cunoscut de toți”, au spus criticii.

Houston, we have a problem. Fraza care a făcut istorie e, de fapt, greșită. Povestea ”eșecului reușit” dintr-o zi de 13

Apollo 13, film

Potrivit unui clasament realizat de American Film Institute al celor mai celebre 100 de replici din filme, în care s-a ținut cont de voturile a peste 1500 de cineaști, Apollo 13 figurează cu “Houston, avem o problemă”. O altă replică emblematică este și “Eșecul nu este o opțiune”.

Citește și: Houston, avem o problema! Convorbirile astronautilor, disponibile pe internet

Interpretare vise. Ce înseamnă când visezi șobolani... O specie dispărută va fi readusă la viață cu ajutorul unei mumii vechi de 42.000 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x