Ceru Băcăinţi este comuna din judeţul Alba care are cei mai puţini locuitori, circa 260, iar jumătate dintre ei sunt trecuţi de 60 de ani. Aşa se face că preotul Remus Stoica, care slujeşte la biserica din sat, nu a mai avut niciun botez şi nicio cununie în ultimii doi ani şi jumătate, iar anul trecut au fost patru înmormântări. Comuna nu are însă cimitir, iar morţii se îngroapă în grădină.
La Ceru Băcăinţi se păstrează din moşi-strămoşi tradiţia înmormântării rudelor în fundul grădinii, pe un loc cosit, înconjurat de verdeaţă şi expus la soare. Localnicii nu sunt deloc supăraţi că nu au niciun cimitir şi nici nu pot concepe că acest obicei ar putea fi interzis, deoarece astfel pot ajunge mai uşor la locurile de odihnă ale celor dragi, având în vedere că localitatea se întinde pe o suprafaţă mare, iar unii au de parcurs 10 kilometri până în centrul de comună. Pe de altă parte, şi vârstnicii sunt împăcaţi cu gândul că rămân aproape de cei dragi, iar urmaşii lor pot ajunge mai uşor la ei pentru a pune o lumânare, a spune o rugăciune sau a vărsa o lacrimă. Doar dascălii, preoţii şi neamurile acestora au un loc comun de odihnă veşnică, fiind înmormântaţi în curtea bisericii, dacă îşi doresc.
Slujba de înmormântare se ţine în casă şi grădină, durează circa o oră, iar la 40 de zile se organizează un parastas, se cumpără o cruce care se sfinţeşte, iar apoi se aşază la capul mormântului.
Ioan Trif, primarul din Ceru Băcăinţi, are 66 de ani, s-a născut în această comună şi nu ştie să fi existat vreodată cimitir.
”Nu a fost niciodată cimitir în comună, asta pot să declar şi în faţa Marii Adunări Naţionale. Oamenii nu îşi doresc cimitir, le cunosc mentalitatea, e complicat să-l iei de acasă şi să-l duci la cimitir. Conservatorismul funcţionează la Ceru Băcăinţi în mod special. Nu-i putem scoate dintr-ale lor. Ei trăind într-o zonă greu accesibilă, au găsit întotdeauna soluţiile cele mai uşoare. Caută să fie scutiţi de efort că e foarte greu de trăit la Ceru Băcăinţi. Ne-am mai procopsit cu nişte drumuri mai bunişoare, dar mai demult era noroiul atât de mare de trebuia să laşi carul acolo cu cereale, împotmolit în drum, şi veneai peste două trei zile să-l scoţi. Nu-ţi prea poţi permite să rămâi cu mortul blocat”, a spus Ioan Trif.
Sursa: Gandul.info
Cea mai frumoasă cerere în căsătorie, la raliu! Bogdan a oprit motorul, a îngenunchiat la marginea drumului şi şi-a ceru... Prințesa Diana, văzută prin ochii celor doi fii: Prinții William și Harry ai Marii Britanii! „A fost cea mai bună mamă ...