Antena Căutare

Incredibila poveste de război dintre un pilot neamț și unul englez: ”În aer suntem dușmani, pe pământ, prieteni!”

Oswald Boelcke, german, și Robert Wilson, englez, au fost doi piloți din Primul Război Mondial. Pe pământ, sau, mai bine zi, pe Pământ, erau prieteni, se respectau enorm, se trăgeau în poze. În aer, se doborau, pentru ca apoi, supraviețuind, să se invite la lungi plimbări însoțite de o cafeluță ca la carte!

Oswald Boelcke, german, și Robert Wilson, englez, au fost doi piloți din Primul Război Mondial. Pe pământ, sau, mai bine zi, pe Pământ, erau prieteni, se respectau enorm, se trăgeau în poze. În aer, se doborau, pentru ca apoi, supraviețuind, să se invite la lungi plimbări însoțite de o cafeluță ca la carte! Oswald Boelcke, puțintel mai solid, stă în dreapta pozei, la stânga lui Robert Wilson. Primu-i german, căpitan, un pilot de clasă, educat, fin, rasat, considerat a fi unul dintre părinții aviației germane moderne. Alături, celălalt căpitan, cult, citit, membru al Escadrilei 32, precursoarea Royal Air Force.

Miez de Prim Război Mondial, undeva prin septembrie 1916. Se trag în fotografie, așa, ca amintire. Medalii, cravate și pantaloni cambrați. Plus tradiționala mână în șold. Apoi se urcă în avioane și purced la luptă. Da, pare greu de crezut, dar acum fix 100 de ani dușmanul era respectat.

Robert pleacă pe a sa cale, Oswald, la fel. În toiul luptei, neamțul îl ia la țintă. Îl doboară, dar nu-l ucide. Avionul lui Wilson cade, ia foc, acesta pârjolește picioarele pilotului. Căpitanul Boelcke aterizează, ajunge la resturile fumegânde, îl scoate de acolo pe englez. ”Trebuie să mă iei prizonier de război”, aude. Nici vorbă. Întinde o mână puternică, de ofițer neamț, și-și scoate inamicul / camaradul de acolo. ”Sir - spune - în aer suntem dușmani, pe pământ, prieteni!”

Wilson insistă cu interogatoriul. Nu vrea să se audă că el, pilot cu ștaif, supus al regelui George al V-lea, s-a lăsat prins și agățat de o amiciție. ”Războiul e război!”, spune el. Boelcke insită și el. Cu o cafea caldă. Așa, cu picioarele rănite, îl ia la o plimbare, să-i arate aerodromul. Afară e urgie, Europa fierbe, iar ei, foști prieteni, viitori dușmani, actualmente prieteni din nou, sporovăiesc despre ce este pe acasă, despre ce le fac soțiile, copiii...Boelcke merge mai departe. Declară, peste tot, că Robert este un as al pilotajului. ”Da, i-am doborât avionul, dar nu a fost, nicio secundă, vina sa. L-am dărâmat pentru piese!”

Peste o lună de zile, Oswald e doborât de un pilot...german, în toiul unei lupte. Fum mult, camaradul său de arme nu-l vede și s-au ciocnesc în văzduh. Apucă să aterizeze forțat, cu trenul rupt. Cum niciodată nu poartă centură când zboară, decesul e inevitabil. La 25 de ani și 40 de atacur câștigate! Wilson aude trista veste târziu, nu mai poate face nimic. Afirmă, însă, că plimbarea aceea, pe aerodrom, pe sub bombe, alături de un ofițer german, a fost, probabil, cel mai frumos moment al vieții sale.

Oswald Boelcke a fost botezat ”Părintele luptei tactice din aer”. A scris o lucrare celebră, ”Dicta Boelcke”, în care explică pașii ce trebuie făcuțși de un pilot militar pentru a deveni as. A decedat pe 28 octombrie 1916, lângă Douai, în Franța

Povestea-i îngropată, nu-i aflată. Până acum câteva zile, când fotografia cu cei doi este găsită. O casă de licitații din Londra o va scoate la vânzare, pentru 1.000 de lire sterline. Puțin, extrem de puțin dacă ne gândim la istoria din spatele ei...

Imagini spectaculoase! A dispărut în 1921, iar abia acum s-a aflat adevărul! Ce s-a întâmplat cu o navă a marinei americ... Luna nașterii înfluențează astrele! TOP 5 zodii predispuse la probleme și nefericire!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x