Nu mai este o noutate faptul că tinerii din zilele noastre petrec cea mai mare parte a timpului liber pe internet, în dorința de a se distra și de-a afla cât mai multe lucruri într-un timp extrem de scurt. Curiozitatea i-a împins pe mulți să intre în jocul „Balena albastră” sau „Momo Challenge” (în traducere, „provocarea lui Momo”) și să își facă rău sau chiar să se sinucidă. Se pare că pericolul nu a trecut și tinerii se află iar în pericol!
Diferiți producători de film au anunțat recent că vor face ecranizări despre celebrul „Momo Challenge” și specialiștii și părinții se tem că tinerii vor fi cuprinși iar de febra acestui joc mortal.
Totul a început odată cu apariția jocululi „Balena albastră”, o provocare pe care mulți copii și adolescenți din întreaga lume au decis să o accepte.
CE ESTE JOCUL BALENA ALBASTRĂ ȘI CUM SE JOACĂ
Principiul jocului consta în realizarea unor sarcini. Tinerii intrați pe site-ul jocului „Balena albastră” primeau timp de 50 de zile un număr de 50 de sarcini și erau nevoiți să le urmeze.
Sarcinile aveau ca unic scop inducerea unei stări de tristețe, de depresie, de angoasă. Adolescenții postau poze cu tentă depresivă, se răneau și chiar alegeau să se sinucidă.
Dacă cineva intrat în joc nu îndeplinea o sarcină, atunci administratorii jocului „Balena albastră” treceau la presiuni și la amenințări ce uneori vizau nu doar jucătorul, ci și familia sau prietenii tinerilor. De teamă ca familia să nu pățească ceva rău, jucătorii continuau „Balena albastră”.
MOMO CHALLENGE, UN NOU TREND
La scurt timp de la apariția jocului „Balena albastră” a apărut și Momo Challenge („provocarea lui Momo), un joc similar prin care copiii și adolescenții erau puși să îndeplinească o serie de sarcini menite să le facă rău, fizic și psihic. Totul a pornit de la personajul Momo, care a devenit popular în mediul online din cauza aspectului înfricoșător. Jocul pornește odată ce tinerii sunt contactați pe Whatsapp. Acolo, ei primesc sarcini precise, menite să le producă răni, teamă sau chiar renunțarea la viață. Personajul apare și pe YouTube, Fortnite sau Minecraft, platforme des accesate de tineri.
Numeroase sinucideri au fost puse pe seama jocului „Momo Challenge” („provocarea lui Momo”) și astfel a luat naștere o nouă isterie în mediul online. Totuși, spre deosebire de jocul „Balena albastră”, aici nu există nicio dovadă că ar fi vorba despre o rețea bine pusă la punct, menită să facă rău.
ADEVĂRUL DESPRE MOMO CHALLENGE („PROVOCAREA LUI MOMO”)
Specialiștii sunt de părere că, cel mai probabil, avem de-a face cu o amenințare falsă, căci în spatele acelor numere de telefon de pe Whatsapp cu poza lui Momo la profil se află doar alți tineri care și-au propus să-și intimideze cunoscuții, folosind o „legendă a internetului”. Totuși este imporatnt de menționat faptul că nu vorbim despre un joc în rețea, ci despre o simplă farsă ce trebuie luată ca atare.
Părinții sunt încurajați să fie atenți la site-urile accesate de copiii lor, pentru a preveni situația în care cei mici iau de bună tot ceea ce văd pe internet.
Tabloul "Mona Lisa" a fost mutat din Salle des États a Muzeului Luvru... Video. Copii transportați în pungi de plastic. Imagini ireale cu micuții cărați în sacoșe: „Este inuman. Sărmanii, copii...