Tânăra, Shreya Siddanagowder, acum în vârstă de 22 de ani, nu a ezitat să accepte mâinile ce i-au fost oferite, deși acestea erau mari, de culoare închisă și pline de păr, deoarece au aparținut unui bărbat.
În timp, însă, după transplantul rar ce a durat 13 ore, mâinile atașate de corpul ei s-au schimbat. Au devenit mai feminine și chiar și-au schimbat culoarea, căpătând nuanța tenului ei.
„Acum, nimeni nu își mai dă seama că sunt mâini de bărbat. Ba chiar a început să poarte ojă și bijuterii”, a spus mama tinerei.
Cum și-a pierdut tânăra mâinile și de ce a acceptat brațe de bărbat
Viața tinerei Shreya Siddanagowder a fost dată peste cap în 2016, când, la vârsta de 18 ani, i-au fost strivite mâinile, într-un accident rutier, în timp ce ea se afla într-un autobuz. Pentru că tânăra nu a primit ajutor la timp, mâinile i-au fost amputate, de la coate.
În lume, au fost făcute cu succes doar 200 de transplanturi de mâini, dintre care nouă în India. Primul astfel de transplant a fost realizat în 1999, în Statele Unite ale Americii, la un bărbat, care a rămas fără brațul stâng, într-un accident ce a implicat artificii.
În India, primul astfel de transplant a avut loc în anul 2015. În această țară, posibilii donatori pentru astfel de transplanturi se găsesc rar, mai ales pentru că familiile lor refuză ca membrele acestora să ajungă la alte persoane.
Acesta este motivul pentru care persoanele care au nevoie de astfel de transplanturi, nu ezită să accepte chiar și membre de la persoane de gen diferit.
De ce și-au schimbat aspectul mâinile, în urma transplantului
Shreya i-a luata făcut fizioterapie timp de un an, astfel încât corpul și creierul ei să se obișnuiască cu noile mâini.
Medicii nu pot explica motivul exact pentru care culoarea mâinilor donate a început să se schimbe. O teorie este aceea a hormonului MSH, ce stimulează producția de melanină.
O altă explicație pentru schimbarea aspectului mâinilor donate, potrivit medicilor, este absența testosteronului in organismul tinerei și alte schimbări hormonale.
Shreya este încântată de noile ei mâini, cu care a scris recent la un examen, la facultate.
Craniul unui dinozaur de dimensiunea unui colibri, conservat 100 de milioane de ani în chihlimbar, descoperit în Myanmar... De ce mor milioane de oameni de foame? O explicație care șochează. Nu lipsa alimentelor este problema...