Antena Căutare

Marie Curie continuă să ucidă și azi, la 80 de ani de la a sa moarte! Hainele ei iradiază și dau cancer!

La peste 80 de ani de la al său deces, petrecut în 1934, toate elementele cu care celebra Marie Curie a intrat în contact continuă să iradieze. Inclusiv manuscrisele sale nu pot fi citite decât pe proprie semnătură și după obținerea unei autorizații. Marie Curie a descoperit radioactivitatea și aplicațiile acesteia în medicină

La peste 80 de ani de la al său deces, petrecut în 1934, toate elementele cu care celebra Marie Curie a intrat în contact continuă să iradieze. Inclusiv manuscrisele sale nu pot fi citite decât pe proprie semnătură și după obținerea unei autorizații. A descoperit radioactivitatea și aplicațiile acesteia în medicină. Atunci când vrei să cercetezi viața unei personalități marcante ce a trăit acum mai bine de o sută de ani, găsirea unor materiale interesante, care să vorbească despre personajul în sine, constituie un adevărat obstacol. Când vorbim, însă, de Marie Curie, lucrurile devin mult mai complicate: însemnările sale, hainele, mobila, toate acareturile rămase în casa din suburbia pariziană CONTINUĂ SĂ IRADIEZE: logic, dacă ne gândim că Marie Curie, dimpreună cum al ei soț, au descoperit radiul, poloniul, radioactivitatea și utilizările acesteia în medicină!

În momentul în care dorești să accesezi notițele sale, păstrate în cadrul Bibilotecii Naționale Franceze, cei de acolo te vor privi cu suspiciune. Toate sunt păstrate în cutii speciale, ermetice. Marie Curie nu cunoștea efectele nocive ale experiențelor sale, pentru că nu cunoștea radioactivitateal. Lucra cu uraniu, plutoniu ori toriu, substanțe extrem de nocive, direct în laboratorul din casa sa, neizolat. ”Luminile emise erau frumoase, șterse, dar frumoase”, obișnuia să spună, în timp ce lucra. Uneori, fără să știe, căra elementele radioactive cu ea, în poșetă!!! Marie, cât și soțul ei, Pierre, purtau haine de laborator, halate, nimic care să-i protejeze!

Marie Curie a decedat în 1934, la 66 de ani, din cauza unei anemii aplastice, o formă de leucemie, pusă pe seama cercetărilor sale în domeniul radioactivității. Și astăzi, la peste 80 de ani de la moartea celei ce a fost considerată una dintre mințile luminate ale omenirii, lucrurile atinse de ea continuă să ucidă, indirect!

Dar cine a fost Marie Curie, poloneza cu nume franțuzesc, dublă laureată a Premiului Nobel, considerată de revista ”Time” una dintre cele mai influente femei ale secolului XX?

Pentru a afla mai multe despre ea, coborâm până în 1867 și mergem la Varșovia. Aici se naște Maria Salomea Sklodowska, într-o familie de profesori, care-i va insufla dragostea pentru învățătură.

Lovită de destin (își pierde sora și mama din cauza unor probleme de sănătate), Maria se refugiază în lectură. Dar în acei ani, femeile nu aveau acces în universități, așa că studiază, la propriu, pe ascuns, cu profesori polonezi, în miez de noapte, pentru a nu fi prinsă de autorități. Este momentul în care jură să schimbe prejudecățile unei societăți ce acorda șanse infime femeilor, în orice domeniu. ”Viața nu e ușoară pentru niciunul dintre noi. Așa, și ce e cu asta?”, avea să fie auzită deseori spunând. ”Trebuie să gândim că suntem sortiți pentru a face ceva și, dacă este așa, indiferent de costuri, trebuie să atingem acel țel”.

Ajunge la Paris, la Univeristatea de la Sorbona. Nu dezarmează, dar simte că, la 24 de ani, este prea bătrână comparativ cu ai ei colegi. Nu cedează, e ambițioasă, în 1893 termină magna cum laude și e licențiată în fizică. Este prima femeie din istoria unei universități frantuzești care primește titlul de doctor.

Un Nobel pentru soț și soție

Destinul își întoarce fața și către ea. Are nevoie de un fizician de renume, pentru a aprofunda tema pe care o are, proprietățile magnetice ale oțetului. Se găsește cu Pierre Curie, cel ce-i va deveni soț, fizician renumit, autor al unor tratate privind magnetismul. Se iubesc, se căsătoresc. Devin pionieri în studiul radiației, analizează proprietățile uraniului. Descoperă poloniul și radiul. Pentru asta, primesc Premiul Nobel, în 1903. Este prima femeie din istorie care primește această distincție. Povestea spune că nu au mers să-l ridice de teamă să nu piardă din timpul alocat studiului.

Apoi, destinul o lovește din nou. Pierre traversează o intersecție aglomerată, este lovit de un atelaj greu și decedează, la doar 46 de ani. Obține, la catedra de fizică de la Sorbona, locul soțului. Devine prima femeie din istorie care predă la o universitate din Franța.

În 1911, primește, din nou, Premiul Nobel, de această dată pentru chimie. Descoperă radiul și poloniul. Primul primește numele din latinescul pentru ”rază”, al doilea e omagiul adus Poloniei natale. Inutil să mai spunem ca este singura femeie din istorie care a obținut două premii Nobel.

Razele X portabile: mini-Curies

Lordul Kelvin și marele Albert Einstein vorbesc elogios despre ea, cu ultimul pleacă în lungi călătorii. După Primul Război Mondial lucrează cu razele X. Argumentează necesitatea utilizării lor în medicină, creează primele dispozitive mobile cu X-Ray, care primesc numele de mini-Curies.

Marie Curie (în stânga imaginii), la o aruncătură de plutoniu de marele Albert Einstein. Singura femieie cu două Premii Nobel din istorie. Fărăr cuvinte!

Marie e bolnavă, desele expuneri la radiații o afectează. Irina, fiica sa, îi continuă munca. Finalmente, familia Curie adună cinci premii Nobel. Se stinge în 1934.

Cunoști povestea celei mai tari fotografii din istorie? Ce te costă? Dă un click AICI!

Opera sa e uriașă. Toate cercetările sale deschid drumuri în știința modernă și în medicină. Omenirea îi recunoaște meritele, elementul chimic cu numărul atomic 96 este numit curiu, în memoria sa.

Intel îi face o reverență

Peste ani, celebra companie Intel îi face o reverență. Modulul Intel® Curie™ este un produs de mici dimensiuni care se bazează pe SoC-ul (System on Chip) al companiei dedicat dispozitivelor purtabile. Botezat după numele celebrei savante, dispozitivul va transforma în Wearables inele, genți sau ceasuri inteligente. De asemenea, modulul va putea fi integrat în ochelari de vedere sau chiar peruci, spre a putea transmite zeci de date referitoare la corpul uman.

Un cameraman a trăit clipe de groază atunci când a devenit ţinta unui atac paranormal! Imaginile sunt terifiante!... Imagini nemaivăzute până acum. Tornade surprinse în largul Mării Negre...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x