Pe lista de pe site-ul Poliției Române figurează 17 copii ca fiind dispăruți, dintre care șapte băieți și zece fete. Unul dintre copii avea doar doi la data dispariției, după 15 ani acesta nu a fost găsit.
Cel mai vechi caz este al lui Burcsa Csaba, acesta a dispărut în anul 2004, din satul natal Mohu, județul Sibiu. În acel moment, copilul avea înățimea de 50 - 60 cm, greutate de 15 kg, ten deschis, păr blond ondulat, tuns scurt”, confirm paginii web a Poliției Române.
În anul 2019, Poliția Română a adăugat în secțiunea „copii dispăruți” doar patru cazuri, iar toate fac referire la persoane de sex feminin. Două dintre acestea sunt cele ale adolescentei Măceșeanu Alexandra- Mihaela, în vârstă de 15 ani, dispărută și ucisă la Caracal, și a tinerei Melencu Mihaela Luiza, moartă în aceleași condiții.
„Sunt copii din centrele de plasament care fug în mod repetat din centre, dar se întorc, însă plecările lor sunt înregistrate că fiind dispariți. Apoi avem cazuri de adolescenți care pleacă de acasă, de la părinți, unii se întorc după câteva zile pentru că sunt plecați la prieteni, cunoștințe și continuăm să lucrăm cu ei oferindu-le sprijin emoțional să depășească astfel de situații. Alții nu se întorc, deși părinții știu unde sunt. Lucrăm cu părinții lor oferindu-le sprijin în a putea gestiona cât mai adecvat asemenea situații” , a declarat psihologul Mihaela Dinu.
O altă tânără care a dispărut de la domiciliu, la data de 29.03.2019 este Isleam Raluca, născută în Medgidia, județul Constanța. Fata a plecat de acasă pentru a ajunge la liceu și nu a mai revenit până în prezent.
„Este posibil să fie în compania numitului Ene Alex-Geogre, în vârstă de 21 ani”, se arată pe pagina web a Poliției Române.
Varga Gabriela-Alina, este născută în Marghita, județul Bihor, aceasta apare dispărută de la data de 12.04.2019 când a plecat de la domiciliu în mod voluntar și nu s-a mai întors până în prezent.
Cazuri de minori dispăruți în România
Dana-Daniela Baciuna, născută la data de 18 decembrie 2000 a dispărut la vârsta de doar șase ani a fost dispărută din orașul Reșița. Potrivit Poliției Române nu se mai știe nimic de aceasta din anul 2006. Există date conform cărora a căzut în râul Bârzava "care avea un debit foarte mare și a fost luată de curenți, până în prezent aceasta nefiind găsită".â
"În momentul în care o persoană este introdusă în aplicația copiilor dispăruți, nu este scoasă până în momentul în care cazul este soluționat în vreun fel sau altul", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin, Dinu Nicorici.
Alte două minore din județul Bihor sunt dispărute fără urmă, ambele fete aveau 15 ani în momentul dispariției și au același nume de familie, între ele neexistând grade de rudenie. Una dintre fete a dispărut în anul 2017 iar cealaltă doi ani mai târziu, în 2019.
”Sidonia Varga, născută în Oradea în 15 octombrie 2004 și domiciliată în comuna Lungașu de jos, județul Bihor, a plecat voluntar de la domiciliu la data de 1 decembrie 2017, orele 12, și nu s-a mai întors până în prezent. Fata are 160 cm, ochi căprui, păr șaten, lung, prins în coadă, circa 75 kg, corpolentă, față ovală. Are 3 - 4 alunițe pe gât în partea dreaptă. Când a plecat de acasă, purta o geacă crem, cu mâneci din imitaţie de piele, negre, bluză vişinie, pantaloni de trening albaştri, pantofi sport crem cu buline negre”, spun reprezentanții IPJ Bihor.
„Cealaltă fată se numește Gabriela Alina Varga și s-a născut în 28 februarie 2004 în municipiul Marghita, dar domicilia în comuna bihoreană Șimian. La data de 12 aprilie 2019, orele 7, a plecat voluntar de la domiciliu și nu s-a mai întors. Ca semnalmente, fata are 160 cm, înălțime, ochi căprui, păr șaten, lung, circa 60 kg, fața ovală și purta la data dispariției o geacă maro, blugi culoare albastră, teniși culoare alba cu dungi roșii. Fata a mai fost plecată voluntar de la domiciliu, revenindde bunăvoie”
Pentru cele două fete a fost solicitată urmărirea națională în toate statele Spațiului Schengen. De asemenea, polițiștii IPJ Bihor au desfășurat investigații în teren, dar și activități de căutare și verificare a persoanelor cu care fetele au intrat în contact.