Antena Căutare

Locul unic din România unde soarele răsare de două ori în luna iulie. Unde se întâmplă acest fenomen nemaîntâlnit în altă zonă

Vara, într-un sat din România are loc un fenomen spectaculos, unic în lume. Oamenii de acolo văd zilnic două răsărituri de soare. Este vorba despre o localitate frumoasă din județul Alba: Rimetea.

colaj de imagini cu poze din satul rimetea, unde soarele rasare de doua ori Galerie
Într-un sat din România are loc un fenomen spectaculos, unic în lume. Oamenii de acolo văd zilnic două răsărituri de soare. Este vorba despre o localitate frumoasă din județul Alba: Rimetea. | Shutterstock.com

România are o mulțime de peisaje superbe la care turiștii rămân cu gura căscată. În satul Rimetea, însă, natura le reamintește zilnic oamenilor cât este de specială. În fiecare dimineață, soarele răsare de două ori sau, cel puțin, asta văd ei.

Rimetea este cunoscut pentru istoria sa zbuciumată și arhitectura unică. Satul este situat la doar câțiva kilometri de orașul Aiud și este des vizitat pentru peisajele sale parcă desprinse din povești.

Citește și: Locul unic din lume, unde 17 copaci cresc pe acoperișul unei biserici. Ce spun preoții despre minunea lăcașului Sfintei Teodora

De ce soarele răsare de două ori în Rimetea, județul Alba

Fenomenul special din satul Rimetea are și o explicație. În luna iulie, soarele răsare de două ori în satul situat mai sus de Aiud, învecinat cu crestele pietroase ale Munților Trascău.

Este mai mult decât o iluzie optică, ține mai degrabă de relieful zonei. Zecile de creste ale Pietrei Secuiului se află la est de Rimeta, iar două dintre ele se evidențiază cu înălțimea generoasă.

Acestea se înalță atât de mult, încât soarele răsare după prima și dispare în spatele celei de a doua creastă. Aceasta blochează lumina răsăritului, după care soarele răsare din nou. Rezultatul este un fenomen care îi lasă cu gura căscată pe privitori.

Citește și: Fenomen misterios în Alaska. De ce a apărut pe cer această urmă cu formă bizară

Astfel, abia după ce soarele depășește Piatra Secuiului se poate zice că a răsărit la Rimetea. Numai pe timp de vară este vizibil acest superb fenomen, mai exact la sfârșitul lui iunie și pe parcursul lunii iulie.

Satul Rimetea este un loc unde oamenii păstrează cel mai bine tradițiile. Pe vremuri, localitatea a fost un renumit oraș, care era locuit de peste 2.000 de persoane.

Acum, mult mai restrâns, Rimetea cucerește cu frumusețea sa. Casele atent îngrijite și relieful îți taie respirația. Ba mai mult, comuna a fost inclusă de Ministerul Culturii pe lista propunerilor pe care le are România pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Test de personalitate viral. Poziția în care ții picioarele arată multe despre tine. Ce trebuie să afli... Iluzie optică virală. Câți oameni poți să vezi în această imagine? Răspunsul pe care puțini îl ghicesc din prima...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x