Antena Căutare

Locul unic din lume, unde 17 copaci cresc pe acoperișul unei biserici. Ce spun preoții despre minunea lăcașului Sfintei Teodora

Biserica Sfânta Teodora de Poloponez, localizată în așezarea Vasta, Grecia oferă un peisaj deosebit. Pe acoperișul lăcașului sfânt se găsesc 17 arbori uriași, a căror rădăcină nu poate fi văzută. Ba mai mult, copacii au crescut parcă pentru a îmbrățișa biserica, căci nu au deteriorat-o, în ciuda faptului că așezarea este fragilă și foarte veche.

colaj de imagini cu biserica sfanta teodora din vasta, grecia Galerie
Biserica Sfânta Teodora din Poloponez, localizată în așezarea Vasta, Grecia oferă un peisaj deosebit. Lăcașul sfânt este zidit pe un loc unde apoi au crescut copaci. Pe acoperișul ei se găsesc 17 arbori uriași, a căror rădăcină nu poate fi văzută. Ba mai mult, copacii au crescut parcă pentru a îmbrățișa biserica, căci nu au deteriorat-o. | Shutterstock.com

Biserica Sfânta Teodora de Peloponez se află în Vasta, o micuță așezare din Arcadia care este cunoscută pentru miraculosul loc sfânt.

Clădirea a început să ia formă în secolul al XI-lea, în timpul mărețului Bizanț. După ce regiunea a fost asaltată de bandiți, Sfânta Teodora a fost nevoită să-și apere satul.

Citește și: Ce să comanzi la tavernele grecești ca să mănânci ca un localnic

Pentru că era femeie și nu i se permitea să facă parte din armată, ea s-a deghizat în soldat și a intrat în rândurile luptătorilor. Din nefericire, nu a supraviețuit luptei și, în timp ce zăcea întinsă pe pământ, ea a spus: „Fie ca trupul meu să devină biserică, sângele meu să devină râu de apă, iar părul meu să devină pădure de copaci.”

Mișcați de eroismul ei, locuitorii din Vasta au construit o biserică pe locul unde a avut loc bătălia. Se crede că bisericuța din piatră a fost ridicată undeva între secolele X-XII.

Citește și: De ce nu trebuie să mănânci pepene roșu seara. Efectul la care nu te-ai fi gândit

Ce spun preoții și oamenii de știință despre Biserica Sfânta Teodora de Poloponez

La ceva timp, se spune că un râu din zonă și-a schimbat traseul și a ajuns să treacă chiar pe sub temelia bisericii Sfânta Teodora de Poloponez. Apoi, copacii au început să răsară din acoperișul clădirii, cu toate că rădăcinile lor nu erau vizibile nici din interiorul bisericii, nici sub tavan și nici măcar pe lateralul clădirii.

Au trecut sute de ani de la acel moment, copacii sunt tot mai înalți, însă nici urmă de rădăcinile lor. În prezent, pe acoperiș se găsesc 17 copaci uriași, cu înălțimi ce depășesc 30 de metri și grosimi de peste un metru.

Ba mai mult, și greutatea lor este una impresionantă: unii arbori depășesc o tonă. Acest lucru este cu atât mai impresionant cu cât acoperișul bisericii este subțire, fără nicio întăritură specială și totuși rezistă.

Citește și: Mindy are 30 de ani și iubește un bărbat care are dublul vârstei ei. Cum arată pensionarul cu care va avea un copil

Oamenii de știință au cercetat și nu pot explica cum reușește biserica să rămână în piciore, dar nici cum au crescut copacii pe acoperișul ei firav.

În urma unui test cu ultrasunete s-a văzut cum rădăcinile se scurg prin firişoarele de spaţiu rămas liber între pietrele zidurilor, până în pământ. Zidurile se află într-o permanentă tensiune, iar clădirea a devenit „un corp viu”, explică experții.

Preoții sunt convinși că este vorba despre o minune înfăptuită de Sfânta Teodora. O minune unică în lume şi încă inexplicabilă din punct de vedere stiințific, având în vedere că rădăcinile au putut urma această cale şi bisericuţa şi acoperişul sunt neatinse.

Citește și: Trucul cu apă care te ajută să menții răcoare în dormitor pe timpul verii. E rapid, la îndemână și de efect

Ce a putut să ceară o mireasă surorii sale, chiar cu puțin timp înainte de nuntă! Femeia a recunoscut totul... Un primar s-a căsătorit cu un aligator și tot satul a fost de acord. Cum a arătat ritualul nupțial al celor doi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x