”Materia întunecată” - substanța din este făcută aproape toată materia din univers - ascunde o mulțime de secrete. O nouă teorie ridică o posibilitate uimitoare: materia neagră ar putea adăposti civilizațiile ”Shadow”, invizibile pentru ochiul uman.
Toată materia din univers este formată, în proporție de 85%, din materie întunecată. Ea guvernează legile spațiului: este responsabilă pentru toată materia invizibilă, ea ar fi motivul rotației galaxiilor și tot ea le împiedică să se lipească una de cealaltă.
Un articol recent, apărut în publicație „Physical Review Letters” lansează o nouă teorie: materia întunecată formează „stele negre” și „civilizații fantomă”.
Materia întunecată poate consta și dintr-o mulțime de particule care pur și simplu nu interacționează cu materia și particulele universului nostru cunoscut, din acest motiv nu o putem vedea printre noi.
„În munca noastră, am simulat mișcarea unui gaz de lumină cuantică, particulele de materie întunecată în interacțiunea gravitațională.“ Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au vrut să înțeleagă cum se poate forma o materie neagră condens "Bose-Einstein". În teorie, un condens "Bose-Einstein" al materiei întunecate se poate forma sub atracția gravitațională și se condensează în superfluide”, a explicat fizicianul Dmitri Levkov, de la Institutul de Cercetări Nucleare al Academiei Ruse de Științe.
"Mi se pare foarte ciudat să presupunem că toată materia întunecată este compusă dintr-un singur tip de particule. Un om de știință imparțial nu trebuie să presupună că materia întunecată nu este la fel de interesantă ca materia obișnuită și că în mod necesar îi lipsește o diversitate de materie similară cu a noastră", a contracarat fizicianul Lisa Randall.
Există o civilizație invizibilă printre noi?
Întrebat despre posibilitatea existenței unei civilizații ”shadow”, cercetătorul a făcut câteva precizări:
„Obiectele întunecate sau viața întunecată ar putea fi foarte apropiate, dar dacă masa netă a materiei întunecate nu este foarte mare, nu am avea cum să o cunoaștem. Chiar și cu cea mai recentă tehnologie sau orice altă tehnologie pe care ne-o putem imagina în prezent, doar câteva posibilități foarte specializate ar putea fi testabile. Viața umbrei, oricât de interesantă ar fi, nu va avea neapărat consecințe vizibile pe care le-am putea observa, făcându-i o posibilitate tentantă, dar imună la observație. Cu toată sinceritatea, umbra vieții este o provocare descurajantă din start."