Antena Căutare

Motive să zâmbim în 2023. Când se produc cele mai spectaculoase ploi de stele

În anul 2023, vor exista câteva ploi de stele spectaculoase, pe care nu ar trebui să le ratezi.

Galerie
Motive să zâmbim în 2023. Când se produc cele mai spectaculoase ploi de stele | Shutterstock, Profimedia

Pentru cei pasionați de astronomie, există un mic ghid al evenimentelor care se vor întâmpla în 2023.

Motive să zâmbim în 2023. Când se produc cele mai spectaculoase ploi de stele

Pe lângă fazele lunii, eclipsa de Soare și de Lună sau conjuncțiile planetare, vor avea loc și ploile de meteori.

Meteorul este un asteroid de dimensiuni mici, care nu atinge Pământul și, implicit, nu afectează omul. Odată ce intră în atmosfera Pământului, meteorul arde (se consumă) complet în urma frecării, lăsând în urmă acea dâră luminoasă pe cer, în timpul nopții, notează scientia.ro.

Articolul continuă după reclamă

Prin urmare, Lindt prezinte 10 motive pentru a zâmbi în 2023. Unul din ele? Producerea celor mai spectaculoase ploi de stele!

Ploi de stele în ianuarie 2023

Ploaia de meteori din Quadrantid, 3-4 ianuarie

  • Ploaia de meteori din Quadrantid. Quadrantidele sau cvadrantidele sunt o ploaie foarte activă de stele, cu până la 40 de meteori pe oră la apogeu, scrie seasky.org. Se spune că cvadrantidele s-au format în urma prafului lăsat de o cometă, care a fost descoperită în 2003. Ploaia are loc anual în perioada 1-5 ianuarie. În acest an, va atinge apogeul în noaptea de 3 spre 4 ianuarie. Meteorii vor radia din constelația Boarul, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploi de stele în aprilie 2023

Ploaia de meteori liridă, 22-23 aprilie

  • Liridele sunt o ploaie de stele medie, cu până la aproape 20 de meteori pe oră la apogeu. Se formează în urma particulelor de praf lăsate în urma de cometa C/1861 G1 Thatcher, care a fost descoperită în 1861, mai notează sursa citată anterior. Are loc anual în perioada 16-25 aprilie. În acest an, va atinge maximul în noaptea de 22 spre 23 aprilie 2023. Meteorii vor radia din constelația Lira, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploi de stele în mai 2023

Ploaia de meteori Eta Aquaride, 6-7 mai

  • Eta Aquaride este o ploaie de stele peste medie, capabilă să producă până la 60 de meteori pe oră la apogeu. Cea mai mare parte a activității este văzută în emisfera sudică. În emisfera nordică, poate ajunge la aproximativ 30 de meteori pe oră. Meteorii Eta Aquaride

Ploi de stele în iulie 2023

Ploaia de meteori Delta Aquaride, 28-29 iulie

  • Delta Aquaride este o ploaie de stele medie care poate produce până la 20 de meteori pe oră la apogeu. Sunt produși de resturile lăsate în urmă de cometele Marsden și Kracht. Ploaia de stele se desfășoară anual din 12 iulie până pe 23 august. În acest an, va atinge maximul în noapte de 28 spre 29 iulie. Meteorii vor radia din constelația Vărsătorului, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploi de stele în august 2023

Ploaia de meteori Perseide, 12-13 august

Perseidele sunt una dintre cele mai spectaculoase ploi de stele căzătoare, producând cu până la 60 de meteori pe oră la apogeu. Ele s-au format în urma cometei Swift-Tuttle, care a fost descoperită în 1862. Curentul meteoric are loc anual din 17 iulie până pe 24 august. În acest an, va atinge maximul în noaptea de 12 spre 13 august 2023. Meteorii vor radia din constelația Perseus, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploi de stele în octombrie 2023

Ploaia de meteori Draconide, 7 octombrie

  • Draconidele sunt o ploaie de stele care produce aproape 10 meteori pe oră. S-au format în urma prafului lăsat de cometa 21P Giacobini-Zinner, care a fost descoperită pentru prima dată în 1900. Draconidele sunt un curent meteoric neobișnuit, iar asta pentru că cea mai bună ocazie de a le vedea este seara devreme și nu dimineața. Are loc în perioada 6-10 octombrie, însă va avea maximul în data de 7 octombrie 2023. Meteorii vor radia din constelația Dragonului, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploaia de meteori Orionide, 21-22 octombrie

  • Orionidele sunt o ploaie de stele căzătoare care produce până la 20 de meteori pe oră la apogeu. S-a produs în urma prafului lăsat de cometa Halley. Ploaia se desfășoară anual din 2 octombrie până pe 7 noiembrie. În acest an, Orionidele vor atinge maximul în noaptea de 21 spre 22 octombrie 2023. Meteorii vor radia din constelația Orion, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploi de stele în noiembrie 2023

Ploaia de meteori Tauride, 4-5 noiembrie

  • Tauridele sunt o ploaie de stele de lungă durată care produce aproximativ 5-10 meteori pe oră. Acest curent meteoric constă în două fluxuri separate. Primul este produs de praful lăsat în urmă de asteroidul 2004 TG10, în timp ce al doilea s-a format în urma prafului lăsat de Cometa 2P Encke. Tauridele au loc anual din 7 septembrie până pe 10 decembrie. În acest an, Tauridele vor atinge apogeul în noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2023. Meteorii vor radia din constelația Taur, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploaia de meteori Leonide, 17-18 noiembrie

  • Leonidele sunt o ploaie de stele medie, producând până la 15 meteori pe oră la apogeu. Această ploaie este unică prin faptul că are un maxim ciclonic la fiecare 33 de ani, unde pot fi văzuți sute de meteori pe oră. Ultimul a avut loc în 2001. Leonidele sunt produse în urma prafului lăsat de cometa Tempel-Tuttle, care a fost descoperită în 1865. Leonidele au loc anual în perioada 6-30 noiembrie. În acest an, va atinge vârful în noaptea de 17 spre 18 noiembrie. Meteorii vor radia din constelația Leului, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploi de stele în decembrie 2023

Ploaia de meteori Geminide, 13-14 decembrie

  • Geminidele sunt regele ploilor de stele căzătoare! Acest curent meteoric produce cu până la 120 de meteori multicolori, pe oră, la apogeu. S-au format în urma asteroidului 3200 Phaethon, care a fost descoperit în 1982. Are loc anual în perioada 7-17 decembrie. În acest an, Geminidele vor atinge maximul în noaptea de 13 spre 14 decembrie 2023. Meteorii vor radia din constelația Gemenilor, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploaia de meteori Urside, 21-22 decembrie

  • Ursidele sunt o ploaie de stele căzătoare care produce aproape 5-10 meteori pe oră. S-a format în urma prafului lăsat de cometa Tuttle, care a fost descoperită pentru prima dată în 1790. Ursidele au loc anual în perioada 17-25 decembrie. În acest an, curentul meteoric va atinge maximul în noaptea de 21 spre 22 decembrie 2023. Meteorii vor radia dinspre constelația Ursa Mică sau Carul Mic, dar pot apărea oriunde pe cer.

Cum și unde poți observa ploile de stele în 2023

Dacă vrei să observi cele mai spectaculoase ploi de stele din 2023, totul este pe cât se poate de simplu, fără să ai nevoie de un binoclu sau de un telescop.

Potrivit experților de la NASA, tot ce trebuie să faci este să te îndepărtezi de lumina artificială și puternică a orașului sau a zonei în care stai. Ochii vor avea nevoie să se adapteze întunericului, așa că evită să folosești telefonul mobil, pentru a nu te distrage.

Cu alte cuvinte, acordă-ți 30-45 de minute de stat în întuneric și observă cât mai mult timp posibil cerul, în timp ce stai întins pe spate. În acest caz, meteorii pot apărea oriunde pe cer și există șansa să vezi măcar unul.

Fiecare ploaie de stele are un punct radiant, adică un loc din care pornesc meteorii. Să știi care este punctul radiant îți poate fi de ajutor, deși dârele luminoase vor fi cele mai vizibile departe de acest punct.

Pralinele Lindt LINDOR, cadoul perfect

De Sărbători, cadoul perfect este și cel mai simplu cadou, dacă este însoțit de un zâmbet! Și este atât de ușor să zâmbești când experimentezi fericirea autentică, alături de pralinele elvețiene Lindt LINDOR, care se topesc fin.

Cu o tradiție ce durează din 1845, maeștrii ciocolatieri Lindt combină experiența și cele mai bune ingrediente, aducând zâmbete pe buzele celor ce aleg să se bucure de o ciocolată de calitate Lindt.

Pralinele LINDOR sunt cadoul ideal pentru orice ocazie, cu atât mai mult de Crăciun! Și nu uita: sunt perfecte și pentru a te răsfăța, pentru că atunci când zâmbești, dăruiești!

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 17 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme înnorată în majoritatea regiunilor
Super Neatza, 17 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme înnorată în majoritatea regiunilor Vineri, 17.01.2025, 08:36
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x