Live acumObservator 19
Prime Time 20:00Sacrificiul

Familia Regală a României a făcut publice noi imagini cu Regele Mihai! 21 august 1945, ziua în care fostul monarh declanșa Greva regală

Familia Regală a României a făcut publice noi imagini în care comemorează Greva regală, care a fost declanșată de Regele Mihai pe 21 august 1945.

Familia Regală a României a făcut publice noi imagini în care comemorează Greva regală, care a fost declanșată de Regele Mihai pe 21 august 1945.

”Greva regală, acum 74 de ani. În ziua de 21 august 1945, Regele Mihai a declanşat Greva regală. La 1 decembrie 1946, suveranul a fost obligat să deschidă oficial Sesiunea Parlamentară, după ce Comisia Aliată de Control a recunoscut alegerile falsificate de către comunişti”, este mesajul scris de Casa Regală pe Facebook, în descrierea imaginilor cu fostul monarh.

Citește și: Ce înseamnă sărbătoarea zilei de 23 august pentru romani

Astfel, în imaginile respective, Regele Mihai poate fi văzut rostind un discurs, într-un atelier, în timpul unei vizite oficiale, înconjurat de mai mulți soldați.

Fotografiile făcute publice de Casa Regală a României au stârnit numeroase reacții pe rețelele de socializare, dovadă fiind numărul mare de aprecieri, dar și de distribuiri.

Ce a însemnat Greva regală

Începând din 21 august, suveranul a refuzat să mai contrasemneze, așa cum o cerea Constituția, actele emise de Guvern. A fost însă fără folos. Guvernul Groza și-a continuat activitatea nestingherit, tot sub egida Moscovei, iar regele – deși a căutat sprijin la cancelariile occidentale – nu a avut ce să facă.

Citește și: 23 august - De ce este cea mai controversată zi din istoria României

Greva regală s-a încheiat în ianuarie 1946, când Regele Mihai a fost obligat să cedeze în urma unui compromis de fațadă făcut de Aliați. La conferințele miniștrilor de Externe din toamna-iarna lui 1945 s-a ajuns la o înțelegere potrivit căreia guvernul Groza urma să coopeteze doi miniștri din partea celor două mari partide din țară (PNL și PNȚ), pentru ca anglo-americanii să recunoască oficial guvernul.

Sursa: Mediafax, Historia