- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Îngropați de vii în fiecare zi în dune de nisip, ultimii locuitori ai unui sat rusesc pescăresc, au învățat să supraviețuiască în condiții vitrege. Cum supraviețuiesc oamenii din acest sat izolat, localizat la marginea cercului polar, este considerat cel mai nordic deșert din lume?
În Șoina, nisipul acoperă totul cât vezi cu ochii. O primă măsură a localnicilor este să nu închidă ușile noaptea, de frică să nu rămână îngropați sub dunele de nisip care se mișcă neîncetat. Dar lucrurile nu au fost mereu așa…
Localitatea fondată în anii ’30 a devenit în scurt timp un sat pescăresc de renume, datorită resurselor de pești. După un ritm galopant de dezvoltare, în anii ’50, Șoina a ajuns să numere 1.500 de localnici. Din cauza pescuitului excesiv, fauna acvatică s-a diminuat considerabil, iar mulți locuitori au părăsit așezarea și au migrat spre localități pescărești mai mari.
După exodul populației, cei rămași au remarcat un fenomen straniu – dune de nisip au început să invadeze satul. Ecosistemul marin a fost dat peste cap din cauza pescuitului excesiv. În scurt, dunele de nisip au migrat spre țărm.
În anii ’80, dunele de nisip au început să se apropie de case, iar zece ani mai târziu invadaseră satul de-a binelea. Situația era atât de gravă încât locuitorii din Șoina se culcau seara, iar dimineața se trezeau și descopereau că fuseseră îngopați de vii. Prin ferestre mai pătrundeau doar câteva raze de soare, care reușeau să treacă printr-un zid compact de nisip. Fuseseră înghițiți de fundul oceanului. După ce au excavat nisipul pentru a putea ieși din case, oamenii au crezut că problema fusese rezolvată. Dar n-a fost așa. Dunele de nisip și-au continuat înaintarea, înghițind satul și îngropându-i pe puținii săi locuitori.
Mai mult, Șoina nu are nevoie de drumuri asfaltate sau de linii ferate, pentru că oricum nisipul le-ar acoperi într-o clipită. Singura modalitate prin care oamenii pot pleca din oraș este cu vaporul sau cu avionul.
În mod paradoxal, oamenii din Șoina s-au obișnuit cu viața pe care o au.
Sursă articol și foto: AllDay.com
Un turist a fost arestat în Dubai pentru un gest cât se poate de simplu! A plătit 54.000 de dolari amendă și riscă trei ... O femeie de 85 de ani își petrece anii de pensie prin senzații tari: face skydiving, înoată cu rechinii sau merge pe ari...