Antena Căutare

O româncă, șefă de promoție în America! Povestea buzoiencei care va opera primul sistem antibalistic Patriot al României

O buzoiancă de 27 de ani a devenit șefă de promoție în America. Totodată, aceasta va opera primul sistem antibalistic Patriot al României.

O româncă, șefă de promoție în America! Povestea buzoiencei care va opera primul sistem antibalistic Patriot al României
Foto: Alexandra Bălan | editiadedimineata.ro

Alexandra Bălan, o buzoiancă în vârstă de doar 27 de ani, a urmat primul curs de instruire pentru sistemul de rachete antibalistice, ce s-a desfăşurat la o școală din Statele Unite ale Americii, Army Air Defense Artillery School, Fires Center of Excelence, Fort Sill, Oklahoma. Aceasta a dovedit că este cea mai bună, devenind astfel şefă de promoţie.

”A fost o experienţă frumoasă şi un pas iniţial în formarea unei arme puternice. Am fost opt români şi am avut trei colegi din Qatar şi câte unul din Arabia Saudită şi Kuweit”, spune tânăra.

Dar aceasta nu este singura performanță a fetei. Înainte, Alexandra a mai urmat un curs de carieră în SUA, timp de șase luni, pe care l-a absolvit tot ca șefă de promoție.

În prezent, Alexandra Bălan este locotenent și lucrează în Forţele Aeriene Române, fiind comandant de pluton în batalionul instrucţie apărare aeriană, din cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” din Boboc.

Mergând oarecum pe urmele tatălui care a fost paraşutist militar, Alexandra şi-a început cariera militară încă din adolescenţă când s-a înscis la Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, pe care l-a absolvit în anul 2011, pentru ca apoi să urmeze Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”.

Ambasada SUA la București a felicitat-o pe tânără pe rețelele de socializare

Sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare destinat României a fost finalizat de producătorul american Raytheon, iar în prezent se află în perioada de probe. După faza de testare, sistemul va fi trimis în România şi va fi operaţionalizat la începutul anului viitor.

După sosirea sistemului de rachete sol-aer, Alexandra spune că va fi transferată într-o nouă unitate de elită recent înfiinţată de Forţele Aeriene Române.

”În cadrul Regimentul 74 Patriot voi pune şi eu umărul la operaţionalizarea sistemului. Abia aştept sosirea lui în ţară că să-l configurăm în sistem pentru a fi gata de luptă”, a declarat Alexandra Bălan.

Românii, furnizori globali de componente

Raytheon a încheiat cu două companii româneşti care vor participa la programul global Patriot. Aerostar Bacău a devenit furnizor de piese pentru radarul sistemului. Colaborarea cu Romaero va furniza o serie de componente necesare la fabricarea sistemelor Patriot şi va beneficia de un transfer de tehnologie şi de instructajele aferente pentru a putea face mentenanţa sistemelor din dotarea Armatei Române şi, contra cost, a unora deţinute de ţări aliate.

Citește și: Elevi români premiați cu aur și argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului

Citește și: Ei sunt dovada vie că se poate! Elevi români premiați cu medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie din Rusia!

Citește și: România, fabrică de genii! Șase elevi din București au triumfat în fața celor mai briliante minți ale planetei!

Sursă: editiadedimineata.ro, adevărul.ro

Uimitor! ȘASE dintre cele mai spectaculoase sate din lume se află în România... Cum vor arăta oamenii care lucrează la birou în doar 20 de ani! Previziunile experților în sănătate sunt alarmante! Imag...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x