- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Activitatea solara are cicluri de aproximativ 11 ani, iar urmatoarea perioada de activitate la un nivel maxim se preconizeaza a fi anul 2013. Jane Lubchenco, de la US National Oceanic and Atmospheric Administration, sustine ca este indicat sa ne asteptam si sa ne pregatim pentru o perioada de inmultire si intensificare a furtunilor solare.
O furtuna solara trimite catre Pamant o cantitate imensa de radiatii electromagnetice, care, in contact cu stratul exterior al atmosferei ar ioniza acest strat. La nivelul pamantului, efectele nu vor fi resimtite de oameni, dar satelitii de pe orbita ar putea fi grav afectati.
Vulnerabilitatea, sustine Thomas Bogdan, directorul Space Weather Prediction Centre, o reprezinta dependenta omenirii de sateliti si GPS. In cazul unei furtuni solare puternice, componentele electronice ale satelitilor ar putea fi afectate, compromitand activitatea acestora. Ar putea fi afectate retelele de electricitate, comunicatiile si transportul aerian.
La aproximativ 30 de ore dupa ce magnetosfera Pamantului este afectata de o furtuna solara, pot sa apara dereglari la retelele electrice, sau puternici curenti electrici sa fie transmisi de-a lungul conductelor care transporta combustili pe intreg globul.
In 1989, orasul canadian Quebec s-a confruntat cu o pana de curent de proportii din cauya unui astfel de fenomen. Cea mai puternica furtuna solara s-a inregistrat in 1859, insa lipsa infrastructurii electrice face imposibila compararea efectelor din secolul XIX cu ce s-ar putea intampla in anii urmatori.
sursa:Antena3
foto: youtube