Antena Căutare

Oamenii de stiinta: Furtunile solare, un uragan Katrina la nivel global

In cadrul intalnirii anuale a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintific (American Association for the Advancement of Science - AAAS), care a avut loc la Washington, oamenii de stiinta au avertizat ca furtunile solare ar putea afecta puternic sistemele electronice intr-un viitor apropiat, informeaza The Guardian.


Activitatea solara are cicluri de aproximativ 11 ani, iar urmatoarea perioada de activitate la un nivel maxim se preconizeaza a fi anul 2013. Jane Lubchenco, de la US National Oceanic and Atmospheric Administration, sustine ca este indicat sa ne asteptam si sa ne pregatim pentru o perioada de inmultire si intensificare a furtunilor solare.

O furtuna solara trimite catre Pamant o cantitate imensa de radiatii electromagnetice, care, in contact cu stratul exterior al atmosferei ar ioniza acest strat. La nivelul pamantului, efectele nu vor fi resimtite de oameni, dar satelitii de pe orbita ar putea fi grav afectati.

Vulnerabilitatea, sustine Thomas Bogdan, directorul Space Weather Prediction Centre, o reprezinta dependenta omenirii de sateliti si GPS. In cazul unei furtuni solare puternice, componentele electronice ale satelitilor ar putea fi afectate, compromitand activitatea acestora. Ar putea fi afectate retelele de electricitate, comunicatiile si transportul aerian.

La aproximativ 30 de ore dupa ce magnetosfera Pamantului este afectata de o furtuna solara, pot sa apara dereglari la retelele electrice, sau puternici curenti electrici sa fie transmisi de-a lungul conductelor care transporta combustili pe intreg globul.

In 1989, orasul canadian Quebec s-a confruntat cu o pana de curent de proportii din cauya unui astfel de fenomen. Cea mai puternica furtuna solara s-a inregistrat in 1859, insa lipsa infrastructurii electrice face imposibila compararea efectelor din secolul XIX cu ce s-ar putea intampla in anii urmatori.

sursa:Antena3

foto: youtube

Studiu: Satele din Bulgaria vor disparea cu totul pana in 2060... India: Supravietuire miraculoasa pentru un nou-nascut de 500 de grame...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x