Antena Căutare

Observator Special: Cele mai cunoscute mituri despre Evul Mediu, spulberate!

Istoria este scrisa de invingatori! Sau de oameni care nu s-au straduit sa consulte toate sursele posibile, as putea spune. Alta data am daramat mitul pistolarilor din Vestul Salbatic, despre care toata lumea era convinsa ca impuscau oameni pe banda rulanta, asa ca acu putem sa ne ocupam de Epoca Medievala. Pentru ca si in acest caz, istoria nu prea corespunde cu realitatea.

Galileo Galilei - adevaratul motiv pentru care a fost arestat

Pana acum, eram convinsi ca bietul Galileo Galilei a sfarsit in arest la domiciliu, pentru ca a sustinut ca Pamantul este rotund. Imposibil, spun cercetatorii moderni, pentru ca in Evul Mediu stiintele erau foarte avansate. Aceea a fost epoca in care au fost infiintate universitatile Cambridge si Oxford, iar manastirile - raspandite prin intreaga Europa - erau adevarate centre de cultura.

Asadar Galilei nu a fost condamnat din cauza convingerilor sale stiintifice, ci din cauza ereziei. Inchizitia nu a fost foarte incantata de teoriile sale esoterice, capatate in urma relatiei foarte apropiate cu Cosimo di Medici, mare admirator al stiintei si filosofiei islamice.

In Evul Mediu nu existau bai?

O alta convingere ferma pe care o aveam pana acum este ca oamenii din Epoca Medievala aveau contact cu apa doar atunci cand ploua sau cadeau intr-un rau. O alta eroare, pentru ca - in Evul Mediu - s-au pastrat o mare parte dintre obiceiurile Romei Antice. Nu era nimic neobisnuit ca in fiecare localitate sa existe bai comunale.

Mai mult decat atat, nobilii au dus totul mult mai departe. Astfel ca, dupa ce ofereau ospete opulente, isi invitau musafirii sa faca o baie. Si sa nu uitam un lucru esential: primii europeni dependenti de apa si de sapun au fost. vikingii.

Cavalerii templieri, aparatori ai celor slabi?

Printre ideile fize pe care le avem in legatura cu Evul Mediu se numara si faptul ca templierii erau niste oameni de onoare, al caror scop in viata era sa-i apere pe cei slabi. In ultima parte nu este chiar o neconcordanta, pentru ca templierii aparau femeile si copiii, dar numai daca erau de vita nobila.

Plebea avea parte de latura lor intunecata, doar nu degeaba exista expresia "bea si injura ca un templier" Pentru ca exact cu asta se ocupau Cavalerii Templului, atunci cand nu aveau vreo Cruciada de purtat.

Oricum, istoria este plina de asemenea "deformari" mai mult sau mai putin intentionate. Asa ca nu ne ramane altceva de facut decat sa incercam sa separam adevarul de inventie.

Observator Special: Cele mai cunoscute metode de agatat... Observator Special: A fost descoperit microbul... extraterestru!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x