Antena Căutare

Povestea acestui personaj din „Chernobyl” a fost chiar mai tristă în viața reală

Dacă ai văzut serialul „Chernobyl” de pe HBO, atunci probabil că te-a marcat și pe tine povestea pompierului Vasily Ignatenko și a soției sale, Lyudmilla, care era însărcinată în momentul în care dezastrul nuclear a avut loc.

Dacă ai văzut serialul „Chernobyl” de pe HBO, atunci probabil că te-a marcat și pe tine povestea pompierului Vasily Ignatenko și a soției sale, Lyudmilla, care era însărcinată în momentul în care dezastrul nuclear a avut loc.

Citește și: Vești proaste pentru fanii serialului ”Cernobîl”: nu va exista sezon 2! Ce spune creatorul serialului

Vasily avea 25 de ani pe atunci și fusese chemat în toiul nopții la locul dezastrului, pentru a stinge flăcările. El a fost unul din primii oameni care au ajuns la locul exploziei, fără să poarte echipament de protecție și fără să fie anunțat că va primi o doză cu mult peste cea letală de radiații. Soția lui, Lyudmilla, avea 22 de ani pe atunci și era însărcinată. A petrecut cele câteva zile pe care Vasily le-a mai trăit după dezastrul de la Cernobîl alături de el, neștiind cât de mult rău acest lucru făcea copilului lor nenăscut încă. Când Lyudmilla a născut, doctorii au descoperit că fetița ei absorbise mare parte din radiații, motiv pentru care copila a murit la numai patru ore.

În realitate, Lyudmilla se numește de fapt Lyusya, iar povestea ei este chiar mai tristă decât cea prezentată în serial. În 2015, femeia a oferit mai multe detalii despre ce i s-a întâmplat într-un interviu cu postul ucrainean 1+1.

„Niciunul din pompieri nu știa pe atunci, pe măsură ce alergau către camioane și se urcau pe scaune, că se duceau exact în brațele morții”, a zis ea. „S-au dus în uniformele lor obișnuite, fără să poarte protecție chimică, fără să poarte ceva mai mult decât un strat de haine împotriva unei doze inimaginabile de radiații”.

Ea a primit un telefon în dimineața de după dezastru în care a fost anunțată că soțul ei e internat în spital. „Ei nu m-au lăsat inițial în secție”, și-a amintit femeia. „A trebuit să implor și să plâng în fața unui gardian pentru a mă lăsa înăuntru. Soțul meu zăcea acolo, cu fața sa arătând precum un dezastru de piele care se decojea”. Cu toate astea, bărbatul i-a spus atunci soției lui că este bine, chiar dacă înfățișarea lui pare de speriat.

Povestea acestui personaj din „Chernobyl” a fost chiar mai tristă în viața reală

Pe măsură ce situația lui Vasily s-a agravat, doctorii l-au mutat pe acesta la un spital din Moscova, Rusia. Abia acolo, un doctor a avertizat-o pe Lyusya să nu nască, copilul său putând suferi malformații grave din cauza radiațiilor (lucru care, de altfel, s-a și întâmplat). Ea nu a ascultat însă de doctor: „[Eram] o femeie prostuță de 22 de ani, însărcinată, îndrăgostită nebunește de soțul meu”, a zis ea. „Nu auzeam ce spunea [doctorul]. Nu înțelegeam cât de serios era mesajul său”.

Vasily a primit între timp un transplant de măduvă de la una din surorile ei, în speranța că acest lucru ar putea să îl aducă pe calea recuperării. Nici asta nu a ajutat, iar sora lui a rămas invalidă pentru tot restul vieții.

Citește și: S-a născut în zona interzisă! Povestea incredibilă a singurului copil de la Cernobîl

Lyusya a povestit și șocul care a venit cu agravarea situației soțului său. „Îmi amintesc sentimentul de șoc absolut și durere când am văzut pe frumosul meu soț – cel mai frumos soț din lume – arătând precum un monstru însângerat”, a spus ea. „El mi-a cerut să îi dau o oglindă. Eu am refuzat, dar el m-a implorat și implorat, iar eu am cedat într-un final. Când s-a văzut în oglindă, a țipat. Am plâns, uitându-mă la oroarea de pe chipul lui. Încă îmi amintesc senzația pe care o lăsau bucățelele din pielea lui pe buricele degetelor mele de fiecare dată când îl atingeam”.

Vasily a murit la doar câteva zile după ce a fost chemat să stingă flăcările de la Cernobîl. După mai multe luni, Lyusya a născut-o pe Vasya, fetița lor. Din păcate, cea mică nu a supraviețuit mai mult de patru ore. Doctorii i-au spus atunci femeii că probabil nu va mai putea face copii în viitor. Cu toate astea s-au înșelat. Trei ani mai târziu, Lyusya a rămas însărcinată și a născut un băiețel sănătos, care astăzi are 20 de ani și trăiește în Kiev, Ucraina.

Gabriela a devenit mamă, pentru prima oară, la 42 de ani! Ioana Maria a venit pe lume printr-un miracol al medicinei... Un câine a fost legat de șinele de tren, dar ce a făcut mecanicul a întrecut imaginația criminalului! Atenție, imagini t...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x