Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Animatie: O poveste incalcita

Povestea de groază a unei morți care a încremenit România. Mihaela Runceanu, vocea de aur ucisă într-o noapte de noiembrie!

Cu mai puțin de două luni înaintea declanșării Revoluției din decembrie, România comunistă era zdruncinată de o crimă abominabilă a cărei victimă fusese una dintre marile vedete ale acelor timpuri: cântăreața Mihaela Runceanu

Cu mai puțin de două luni înaintea declanșării Revoluției din decembrie, România comunistă era zdruncinată de o crimă abominabilă a cărei victimă fusese una dintre marile vedete ale acelor timpuri: cântăreața Mihaela Runceanu.

Informațiile răzbăteau greu într-o țară în care regimul își trăia ultimele luni de glorie. Era prima oară când un artist atât de important pierea într-un asemenea mod, iar partidul făcea eforturi disperate pentru a mușamaliza tot. Oamenii nu aveau nevoie să se simtă în nesiguranță, însă aceeași oameni nici nu puteau rămâne impasibile în fața unui eveniment de o asemenea amploare. În fond, murise una dintre cele mai mari cântărețe ale țării... Informațiile au început să se scurgă, iar vestea s-a propagat cu repeziciune. La cozile de la alimente, în pauza de masă din uzine, în troleibuze, la școală se vorbea despre faptul că Mihaela Runceanu fusese ucisă cu sălbăticie. Nimeni nu știa de ce, dar lumea era îngrozită și revoltată.

POVESTEA UNEI NOPȚI DE GROAZĂ

Melodiile Mihaelei Runceanu cuceriseră definitiv publicul românesc. Miniona domnișoară din Buzău devenise o vedetă națională, însă asta n-o transformase într-o persoană inaccesibilă... Culmea, interpreta rămăsese o persoană foarte sociabilă și atentă cu persoanele din jurul său. Locuia într-o garsonieră situată pe Șoseaua Mihai Bravu, iar casa ei era mereu deschisă pentru cunoscuți. Aici se consumau maratoane cinematografice... Prietenii stăteau nopți întregi pentru a urmări filmele care nu ajungeau niciodată pe marile noastre ecrane, fiind considerate un exemplu negtiv pentru tineretul acelor vremuri.

BLOCUL ÎN CARE SE AFLĂ GARSONIERA MIHAELEI RUNCEANU

În seara de 31 octombrie 1989, Mihaela se pregătea pentru o altă seară de „video”. Îl rugase pe Dan, băiatul care o „aproviziona” cu VHS-uri, să-i aducă niște filme. Tânărul s-a conformat și a venit la garsoniera vedetei. Când a intrat a auzit scandalul. Mihaela se certa cu Maria, fata care locuia împreună cu ea de o perioadă scurtă de timp: „Vreau să pleci! M-am săturat să primesc telefoane de la diverse persoane, care să-mi spună vrute și nevrute despre tine... Gata, fă-ți bagajul”, ar fi spus Runceanu cu câteva ore înainte de a pleca dintre cei vii.

În timp ce Maria Sâmbeteanu își strângea hainele din casă, amicii care urmau să ajungă la vizionare au sunat și i-au spus Mihaelei că nu mai pot ajunge. Vestea nu o afectase, mai ales că era un car de nervi după cearta cu de-acum fost colegă de garsonieră. După câteva zeci de minute Maria a plecat din casă, în timp ce cântăreața a rămas împreună cu Daniel pentru a se uita la un film. Tânărul a rugat-o pe Mihaela să-l lase să doarmă pe fotoliu pentru că ora era deja târzie, ceea ce s-a și întâmplat. Femeia s-a așezat în pat și a adormit, în timp ce musafirul a început pregătirile pentru ce avea să fie una dintre crimele abominabile ale României ante-decembriste.

Daniel Ștefănescu a tăiat o bucată din cablul de la telefon și în câteva secunde a încercat s-o stranguleze. Mihaela s-a trezit din somn și s-a apărat cât a putut, însă în cele din urmă nenorocirea s-a consumat.

După ce și-a definitivat oribila crimă, Daniel a luat tot ce era mai de preț din casă și a mers în balcon, acolo unde cântăreața avea depozitate mai multe canistre pline cu benzină. A turnat peste cadavru și apoi i-a dat foc. A părăsit locuința și a mers la iubita lui din acel moment.

REZOLVARE CONTRA-CRONOMETRU!

La câteva ore de producerea crimei, miliția a descoperit totul. După ce sectoristul a alertat întreaga instituție, angajații Ministerului de Interne s-au pus pe treabă. Era un caz prioritar. Una dintre vedetele României fusese ucisă, iar făptașul trebuia să fie prins rapid. Discuțiile purtate cu fosta colegă de apartament a Mihaelei Runceanu, dar și cu femeia care îi făcea curățenie în garsonieră au elucidat, în bună măsură situația. Milițienii merg la locuința concubinei lui Daniel Cosmin Ștefănescu unde găsesc toate lucrurile dispărute din casa interpretei. În câteva ore bărbatul este reținut, iar pe 2 noiembrie, autorul crimei este descoperit și încarcerat.

Pe 4 noiembrie 1989, îndrăgita cântăreață a fost înmormântată la un cimitir din Buzău, lăsând în urmă o durere de neimaginat.

ȘI-A VĂZUT MOARTEA CU MULT TIMP ÎNAINTE

Cei care au cunoscut-o pe Mihaela Runceanu spun că vedeta și-ar fi prezis moartea cu mult timp înainte de a se produce. „Eu am să mor la 35 de ani, dar nu vreau să mor în chinuri”, spunea deseori cântăreața. Din păcate,nu a ajuns la 35 de ani. Fatidica noapte de 31 oc­tombrie spre 1 noiembrie i-a curmat viaţa la doar 34 de ani şi jumătate, motivul oficial al crimei fiind jaful.

16 ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU AUTOR

O moarte atât de stupidă şi violentă este încă învăluită în mister, la 26 ani de la producerea tragediei. Asta, în ciuda faptului că anchetatorii au găsit criminalul, care şi-a recunoscut vinovăţia chiar de la primul termen de judecată. Pentru ce a murit Mihaela Runceanu? Pentru un videocasetofon marca Panasonic, un televizor Telecolor, un magnetofon stereo marca Rostov, un pick-up Unitra, două boxe Unitra de 75 W, o staţie de amplificare Delia, două cartuşe de ţigări Kent, şase casete video, benzi de magnetofon, cafea, băuturi fine, două canistre cu benzină, un material textil, încălţăminte, cosmetice, câteva bijuterii, trei carnete CEC, un pachet cu carne?!

O viaţă de om să va­lo­reze cât obiectele enumerate, sec, în rechizitoriu?! Dan Cosmin Ştefănescu avea 21 de ani când a primit pedeapsa de 25 de ani pentru crimă. În 2004, a fost eliberat din eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă până când a fost eliberat pentru bună purtare.

Recomandari