Satelitul "Goliat" a fost proiectat pentru realizarea de imagini de observare a Terrei (cu o rezolutie de pana la 3MP), de masuratori ale dozei de radiatii si ale fluxului de micrometeoriti si transferul datelor catre statiile de sol pentru analiza si diseminare stiintifica. Satelitul Goliat este unul de mici dimensiuni (nanosatelit), in forma de cub (cu laturile de 100x100x100 mm), masa de 1062 de grame si o putere de 2W. Comunicatiile cu solul se vor realiza pe doua canale: 430MHz si 2,4GHz (transfer date).
"Goliat" a fost dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana, la care au contribuit studenti de la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Fizica, dar si de la Politehnica - Facultatea de Aeronave. Lansarea pe orbita a nanosatelitului va fi efectuata cu primul zbor al noii rachete europene VEGA, fiind integrat pe lansator impreuna cu alti sapte sateliti, la centrul spatial al ESA din Guyana Franceza.
"Acest satelit stie sa observe Pamantul. Ia imagini pe o banda de vreo 70 de km, cu o rezolutie de vreo 10-20 de metri. De asemenea, masoara doza de radiatii integrala la nivelul orbitei si face un experiment interesant de determinare a fluxului de micrometeoriti la nivelul orbitei sale", a declarat azi intr-o conferinta de presa Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romanesti. Timpul standard al misiunii nanosatelitului Goliat este de aproximativ 6 luni (orbita: perigeu - 300km, apogeu - 1450km).
O componenta importanta a misiunii o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de sol in doua locuri diferite: platfoma Magurele (Ilfov) si Marisel (Cluj). Centrele de comunicatii include echipamentul de emisie-receptie radio, antenele si sistemele de orientare automata ce vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului.
Citeste continuarea articolului in Jurnalul!
ULUITOR! Au 14 copii si inca isi mai doresc!... FOTO! Okanda, un pui de gorila bolnav...