Antena Căutare

Primul transplant al unei inimi de porc la om a fost un succes. Cum a decurs operația

Chirurgii au realizat primul transplant de succes al unei inimi de porc în corp uman. Iată cum a decurs operația și ce rezultate a avut.

Primul transplant al unei inimi de porc la om a fost un succes. Cum a decurs operația
Primul transplant al unei inimi de porc la om a fost un succes. Cum a decurs operația | Shutterstock

Chirurgii au realizat primul transplant de succes al unei inimi de porc în corp uman, după ce Food and Drug Administration a acordat autorizaţie de urgenţă, în ajunul anului nou, pentru ca un bărbat în vârstă de 57 de ani să primească o inimă de porc modificată genetic.

A fost realizat cu succes primul transplant de inimă de la un porc la un om

Bărbatul, David Bennett, se simt bine, potrivit University of Maryland, care a spus că este posibil ca această operaţie să deschidă o nouă cale pentru cei care se confruntă cu sistemul de donare suprasolicitat, potrivit news.ro.

Citește și: Connie Culp, prima femeie din SUA care și-a făcut transplant de față. Cum arăta înainte ca soțul său să o împuște

Bennett era considerat ineligibil pentru un transplant de inimă convenţional, a fost spitalizat şase săptămâni cu o aritmie care îi punea viaţa în pericol şi a fost contectat la un aparat bypass inimă-plămân, potrivit University of Maryland Medical Center.

Dr. Bartley Griffith, medicul care a operat, a descris luni transplantul ca „o intervenţie chirurgicală inovatoare”.

„Pur şi simplu nu există suficiente inimi donate de oameni pentru a ajunge pe lunga listă de potenţiali destinatari”, a spus Griffith într-un comunicat. „Continuăm precaut, dar suntem optimişti că această operaţie în premieră în lume va oferi o opţiune importantă pentru pacienţi în viitor”.

Citește și: Adam Sinclair e șoferul de autobuz căruia i s-a implantat o perucă și a plâns când s-a privit în oglindă. Cum arată acum

Griffith şi dr. Muhammad M. Mohiuddin, profesor de chirurgie la University of Maryland School of Medicine, au petrecut cinci ani pentru a perfecţiona tehnicile de transplant a inimilor de porc la destinatari non-umani.

Bennett va continua să fie monitorizat săptămânile viitoare, însă la trei zile de la operaţie se simte bine.

„Fie mor, fie fac transplantul ăsta. Vreau să trăiesc”, a spus el înainte de operaţie, conform spitalului.

Ţesuturile de porc şi vacă au fost folosite cu succes pentru înlocuirea valvelor, potrivit Harvard University Medical School. Aceste valve rezistă aproximativ 15 ani şi nu e nevoie de administrarea de medicamente anti-coagulante, spre deosebire de cazul valvelor mecanice, care pot rezista mult mai mult timp.

Anul trecut, cercetătorii de la New York University Langone Health au putut ataşa temporar un rinichi de porc unei femei decedate.

Xenotransplanturile, termen folosit pentru transplanturile de la o specie non-umană la oameni, au fost cercetate după ce solicitarea de organe a crescut. Potrivit FDA, în SUA zece pacienţi mor zilnic aşteptând un organ donat.

Citește și: Obiceiuri la care poți renunța pentru a avea o inimă sănătoasă. Patru sfaturi utile oferite de specialiști

Premieră mondială. Chirurgii au transplantat cu succes un rinichi de porc unui om pentru întâia dată

Chirurgii din SUA sunt cei care au realizat această premieră mondială. Ei au transplantat pentru întâia dată unui pacient uman un rinichi de porc. Organul a început să funcționeze așa cum trebuie, a scris Daily Mail, fără a exista o respingere imediată de către sistemul imunitar al beneficiarului.

Procedura, efectuată la spitalul NYU Langone Health din New York, marchează "un pas important" în încercarea de multe decenii de a folosi organe de la animale la oameni, a mai scris presa străină. Totodată, transplantul a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene fuseseră modificate, astfel încât țesuturile animalului să nu mai conțină o moleculă care declanșa în mod normal respingerea aproape instantanee, a relatat Daily Mail.

Beneficiarul care a primit rinichiul de porc a fost o pacientă aflată în moarte cerebrală, cu disfuncții renale. Familia ei a fost cea care și-a dat consimțământul înainte ca femeia să fie deconectată de la aparatele care o țineau în viață.

Timp de trei zile, noul organ a fost ținut atașat de vasele de sânge ale pacientei și menținut în afara corpului ei, astfel încât cercetătorii să poată analiza procesul. Dr. Robert Montgomery, chirurg specialist, a declarat, conform Daily Mail, că rezultatele testelor efectuate asupra funcţiei rinichiului transplantat ''au arătat destul de normal''. Rinichiul a produs ''cantitatea de urină așteptată'' de la un rinichi uman transplantat, a mai spus acesta, și nu au fost dovezi ale unei respingeri clare și precoce, observată atunci când sunt transplantaţi rinichi de porc nemodificaţi la primate non-umane.

Femeia care are trei copii născuți în aceeași zi. Ei nu sunt tripleți. Care e explicația... Kovid Kapoor, indianul care a devenit celebru în timpul pandemiei. Nu doar prenumele stârnește hohote de râs...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x