articol scris de Patricea Curteanu
Nimeni nu ar fi crezut că, după aproape 2.000 de ani, cercetătorii ar mai putea găsi astfel de comori arheologice. O echipă de arheologi din China au dezvăluit nu mai puțin de 50.000 de ”moaște de aur”, în locul în care se odihnește Împăratul Qin Shi Huang.
O analiză recentă a specialiștilor, în mormintele din provincia vestică Shaanxi, care datează din timpul dinastiei Qin, a scos la suprafață un vas din bronz sigilat cu fibre naturale.
Cercetătorul Institulului Arheologic Xu Weihong, din provincia Shaanxi, a descoperit, în interiorul acestui vestigiu, un lichior cu o vechime de peste 2.000 de ani. Cantitatea de 300 ml de lichid avea o consistență lăptoasă, de culoare alb transparent, iar oamenii de știință consideră că acesta a fost realizat prin anumite tehnici de fermentare.
Specialiștii au precizat că, pentru a înțelege mai bine tehnologia de preparare a lichiorului descopeirt, precum și cultura consumului de băuturi alcoolice din regiunea Xianyang, capitala veche a dinastiei Qin, este nevoie de studii suplimentare pe care trebuie să le efectueze asupra băuturii scoase la lumină.
ALTE AVERI ANTICE CE AU FOST SCOASE LA IVEALĂ
De asemenea, în mormânt a fost identificată și o sabie de bronz cu o lungime de 60 de centimetri. Arma prezintă structuri octaedrice, ce îi sporeau eficacitatea. Pe marginea ei au fost recunoscute urme care indică faptul că spada a fost folosită în război.
O altă descoperire are în centrul atenției o carapace de broască ţestoasă cu o lungime de 14 centimetri, în care au fost distinse zeci de semne de lovituri şi de arsuri.
ÎMPĂRATUL CARE A FĂURIT CHINA
Qin Shi Huang s-a născut în anul 259 înainte de Hristos și este considerat legendarul unificator al Chinei, omul care a dat denumirea actuală a statului chinez. Suveranul este responsabil de creșterea fără precedent a statutului artelor, culturii și politicii chineze, dar în același timp și de multă distrugere si teroare.
După moartea acestuia, poporul chinez i-a construit un adevărat mausoleum, ce datează din anii 210 înainte de Hristos. Mormântul este cel mai însemnat din lume și renumit prin obiectele de preț ce au fost îngropate odată cu trupul său - soldați de teracotă, dar și căruțe și cai de bronz sau piese ornamentale din aur și argint.
De-a lungul timpului, s-au realizat zeci de excavări care au scos la suprafata mai mult de 50.000 de relicve istorice. Armata de teracotă este alcătuită din peste 8.000 de războinici din argilă, ce au o înălțime de circa 1.80 metri, plus 700 de cai, toți în mărime naturală.
Construcția mormântului are forma unui patrulater, cu lungimea unei laturi de 2.000 de metri și lățimea de 900 de metri.
Tradiţii de Paşte 2018. Ce NU este bine să faci în prima zi de Paşte... Amelia Earhart eliberata de sub aripa destinului dupa 81 de ani...