Căutare Live

Revoluția undelor T. Își vor face loc în viața noastră cotidiană cu viteza cea mai mare

Undele T își vor face loc în viața noastră cotidiană cu viteza cea mai mare. Și s-ar putea să producă o adevărată revoluție: să prevină un atentat, să estimeze numărul straturilor de vopsea ale unei picturi sau să verifice retragerea tuturor țesuturilor canceroase în cursul unei operații.

Scanner corporal cu unde T, folosit pe aeroporturi

Profimedia Images

Undele T își vor face loc în viața noastră cotidiană cu viteza cea mai mare. Și s-ar putea să producă o adevărată revoluție: să prevină un atentat, să estimeze numărul straturilor de vopsea ale unei picturi sau să verifice retragerea tuturor țesuturilor canceroase în cursul unei operații. Undele T sau terahertz vor căpăta o utilizare tot mai mare.

În câțiva ani, aceste „verișoare” ale bătrânelor raze X își vor face loc în viața noastră cotidiană. Știința a mișcat niște granițe. Tehnologia a devenit accesibilă din punct de vedere financiar. Iar marele avantaj al undelor T este că nu sunt nocive pentru sănătate. Aceste unde transportă energie. Ele sunt inofensive pentru persoanele care le manipulează.

Alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă temporar, luni, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu

Este vorba de niște unde electromagnetice, așa cum sunt și microundele, dar având o frecvență mai ridicată. Avantajul e că pot penetra materia. Practic, undele trec prin haine, îmbrăcăminte, plastic sau chiar lemn. Permit realizarea unor imagini 3D și, deci, o analiză în profunzime.

Instrument contra terorismului

Cea mai cunoscută aplicație pentru marele public sunt scannerele corporale. Mai multe aeroporturi deja le folosesc. Pasagerii sunt, practic, „dezbrăcați” virtual. Undele T trec prin haine și încălțăminte permițând găsirea unor eventuale obiecte ascunse. Aceste scannere corporale funcționează la câteva zeci de gigahertzi (GHz).

Când se trece la terahertzi, totul devine și mai precis: permite depistarea substanțelor toxice sau expozive, închise într-o cutie, fără a necesita deschiderea. Un instrument util pentru a lupta împotriva terorismului.

Utilizare medicală

Și lumea medicală vede cu ochi buni undele T. În special imagistica medicală. Specialiștii francezi și germani au dezvoltat împreună un sistem ce va permite ca în 30 de minute să se vadă, într-o operație, dacă toate țesuturile lezate au fost îndepărtate. Primele teste cu noul aparat ar urma să înceapă în spitale anul viitor.

Revoluția undelor T. Își vor face loc în viața noastră cotidiană cu viteza cea mai mare

Folosite în industrie

Și industria a adoptat deja undele T. Grație capacității de depistare și analiză a acestei tehnologii, industria auto o poate utiliza pentru a verifica uniformitatea straturilor de vopsea, de exemplu.

Citește și
colaj de imagini cu dani mocanu in masina si langa
Cum arată fetițele lui Dani Mocanu. Micuțele sunt superbe și artistul e foarte mândru de ele
Cum arată fetițele lui Dani Mocanu. Micuțele sunt superbe și artistul e foarte mândru de ele
fotografie cu eclipsa de soare vazuta de aproape
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
colaj de imagini cu loredana chivu imbracata in negru si alb
Loredana Chivu, a 14-a oară pe mâinile medicilor după operația nereușită la posterior. Ce sumă fabuloasă plătește pe tratament
Loredana Chivu, a 14-a oară pe mâinile medicilor după operația nereușită la posterior. Ce sumă fabuloasă plătește pe tratament
Mai multe articole

Utile în artă

Tehnica este folosită și în artă, pentru a evalua starea unei picturi. Se folosește un aparat milimetric cu care se trimit unde, un fel de ac invizibil care culege informații despre tablou fără să-l deterioreze.

Undele T, în curând în telefoanele noastre

Când și telefoanele mobile vor fi echipate cu unde T, ele vor putea trimite fișiere mari, la câțiva kilometri distanță. În laborator s-a putut obține un debit de 100 Gbits/s cu emițătoare THz care pot genera unde de circa 300 de GHz.

Se pot crea zeci de utilizări cu ajutorul acestei tehnologii. În următorii ani, undele T vor continua să ia amploare, grație progresului științei în materie de nanotehnologii.

O lege pentru romanii cu datorii: recuperatorii de creanțe au noi limite. Ce au și ce nu au voie să facă când îi caută pe datornici​

MESAJE DE PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnul... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Ultimele știri