Căutare Live

Au fost închiși, bătuți, torturați. N-au murit! I-au aruncat într-un lac înghețat, dar apele s-au încălzit. Unul dintre torționari și-a aruncat armele: „Și eu sunt creștin! Omorâți-mă și pe mine”

Nu vă închipuiți că „Sfinții 40 de Mucenici” arătau ca figurile firave, bătrâne de pe pereții bisericilor sau din icoane. Nu, ei erau soldați. Creștini. De-asta au și murit, în chinuri groaznice. Unul dintre torționari, martor al ceea ce el credea că este un semn divin, a aruncat armele și li s-a alăturat. Cum am ajuns să îi sărbătorim pe cei 40 de martiri omorâți în Armenia?

Sfinții 40 de mucenici

Români, greci și armeni. 40 de soldați din Legiunea a XII-a Fulminata, din Armenia, au comis un păcat capital în vremea împăratului Licinius (308-324): erau creștini.

Li s-a dat un ordin clar: să se lepede de credința în Dumnezeu și să se închine idolilor păgâni. Au refuzat.

Au fost luați și aruncați, de foștii camarazi, în temnițe. I-au bătut și torturat timp de opt zile. Nimeni nu a putut să înțeleagă cum toți cei 40 de Mucenici au rezistat chinurilor.

Citește și:

Sfinții 40 de Mucenici, obiceiuri pentru noroc! Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine tot anul

Condamnați pentru că erau creștini

Săturat să fie umilit de refuzul soldaților de a renunța la creștinism, guvernatorul Armeniei, Agricola, a cerut ca mucenicii să fie aruncați în apele înghețate ale lacului Sevastiei. Să moară de frig.

La câțiva pași de mal, torționarii lor aranjaseră o baie caldă pentru cei care s-ar fi lepădat de Dumnezeu. La miezul nopții, unul ar fi cedat.

Unul dintre cei 40 a ieșit din apă și a început să alerge spre grupul de păgâni. Înainte să atingă baia caldă, a căzut, secerat.

Mucenici moldovenești, cea mai simplă și rapidă rețetă! Secretul gospodinelor a fost aflat

Gheața a început să se topească

Ceilalți 39, rămași în lacul Sevastiei, ar fi început să se roage:

Citește și
fundal albastru si chenare galbene in care sunt simbolurile zodiilor
Horoscop zilnic 3 decembrie 2021. Citește horoscopul zilei pentru fiecare zodie
Horoscop zilnic 3 decembrie 2021. Citește horoscopul zilei pentru fiecare zodie
zarug la asia express într-o ținută extravaganta cu galben și roșu
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Colaj cu concurneții de la Asia Express, sezonul 4 și ediția speciala de la Chefi la cuțite
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
Mai multe articole

„Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alină iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, ca să nu ne rușinăm și sa cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine.”

Se pare că cererea le-a fost ascultată. Legenda spune că, deodată, apa a început să se încălzească, topind gheața, iar 40 de cununi strălucitoare au coborât peste mucenici.

Este momentul în care unul dintre soldații trimiși să îi chinuie își aruncă armele și se aruncă în lac, mărturisind că și el este creștin. Din 39 s-au făcut, din nou, 40.

Doamnelor, știți de ce se fierb mucenicii în apă? De ce se folosesc scorțișoara și nuca? Nu pentru gust! Ce semnificație emoționantă au ingredientele

Moartea prin îngheț nu s-a întâmplat. Au fost scoși din apă și bătuți din nou. Comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocane, trupurile să le fie aruncate într-un car, arse și apoi aruncate în lac.

Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici din spațiul ortodox.

Sfinții 40 Mucenici. Ce se întâmplă în organism dacă bei ”44 de pahare cu vin”

În Bucureşti, părticele din moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia se regăsesc la Schitul Darvari, la Biserica „Sfântul Alexie” de pe Calea Şerban Vodă, la Mănăstirea Antim, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Vodă şi la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei.

A murit în brațele mamei sale

Meliton, unul dintre cei mai tineri mucenici, încă respira, aa că soldații încă nu îl aruncaseră în car. Mama lui l-a luat în brațe și a urcat împreună cu el peste cadavrele celorlalți 39. I-a murit pe drum, în brațe.

Sfinții 40 de Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Sfinții 40 de Mucenici: Ce nu ai voie să faci! Aduce pagubă și boală

Testamentul celor 40 de Mucenici: „Mai presus de toate, cinstiţi iubirea”

În orele în care au îndurat frigul în apele înghețate ale lacului Sevastiei, cei 40 de Mucenici ar fi dictat un „testament”:

„Aşadar, să vă depărtaţi de orice poftă şi rătăcire lumească. Căci mărirea lumii este înşelătoare şi neputincioasă, înfloreşte pentru puţin şi îndată se veştejeşte ca iarba grădinii. Primind sfârşitul mai repede ca începutul.

Mergeţi mai degrabă la iubitorul de oameni Dumnezeu, care dăruieşte bogăţie neîmpuţinată celor ce aleargă la El şi dă ca răsplată viaţă veşnică celor ce cred în El. Timpul acesta este folositor celor ce voiesc să se mântuiască, oferind prilejul potrivit pentru pocăinţă, pentru practicarea adevăratei vieţuiri celor ce nu amână nimic pentru viitor. Căci schimbarea vieţii este neprevăzută.

Şi chiar de ai cunoaşte-o, vezi ceea ce este de folos şi arată în modul acesta curăţia credinţei, pentru ca prin aceasta să ştergi urma păcatelor făptuite mai înainte. Căci în starea în care te voi găsi, zice Domnul, în aceea te voi şi judeca.

Sârguiţi-vă, deci, să fiţi fără greşeală în poruncile lui Hristos, ca să scăpaţi de focul cel nestins şi veşnic. Căci glasul cel dumnezeiesc strigă: Timpul s-a scurtat.

Mai presus de toate, cinstiţi iubirea, căci numai ea singură respectă datoria iubirii frăţeşti şi se supune legii lui Dumnezeu. Căci prin fratele cel văzut se cinsteşte Dumnezeu Cel nevăzut.”

Citește și:

Rugăciune către Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Rostește-o pentru a scăpa de orice necaz

Ce trebuie să știi despre mucenici! Secretul pe care trebuie să-l cunoască orice gospodină

MESAJE DE PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnul... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Parteneri
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta
Alimentația este foarte importantă când vine vorba de a avea o viață sănătoasă. Astfel, în ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de preparatele pe care le cumpără și pe care le consumă. Am pregătit pentru tine o listă de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă.
Catine.ro
Ultimele știri