Antena Căutare

De ce se fierb mucenicii în apă? De ce se folosesc scorțișoara și nuca? Nu pentru gust! Ce semnificație au ingredientele

Doamnelor, mare atenție la ingredientele folosite pentru prepararea mucenicilor! Fiecare reprezintă o parte importantă a cinstirii celor 40 de sfinți aruncați în apele înghețate ale lacului Sevastia.

De ce se fierb mucenicii în apă? De ce se folosesc scorțișoara și nuca? Nu pentru gust! Ce semnificație au ingredientele
Sfinții 40 de mucenici

Pentru cei mai mulți români, 9 martie înseamnă două lucruri: mucenici și cele 40 de pahare de vin.

Dacă băutura este la fel în toate regiunile țării, când vine vorba despre mucenici, lucrurile sunt cât se poate de diferite.

De ziua Sfinților 40 de Mucenici, în credința populară, se spune că se deschid mormintele și porțile Raiului. Gospodinele trudesc de zor, pregătind 40 de colaci numiți „sfinți”, „mucenici” sau „brădoși”.

Cum se fac mucenicii în Moldova

În Moldova, mucenicii, numiți „sfințișori”, au forma cifrei opt, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă - considerate semne ale belșugului.

Citește și: Mucenici moldovenești, cea mai simplă și rapidă rețetă! Secretul gospodinelor a fost aflat

Cum se fac mucenicii în Dobrogea și Muntenia

Și în partea de sud a României, forma cifrei opt, reprezentând forma corpului uman, este păstrată, doar că mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr - simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții 40 de mucenici -, cu scorțișoară și nucă. Se spune că scorțișoara trebuie să ne amintească de suferința celor 40 de soldați creștini.

Citește și: Rețetă mucenici muntenești. Preparat tradițional de 9 martie

În Muntenia, pe lângă mucenicii obișnuiți, se face o „Uitată pentru morți”, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

Mucenicii cu multă nucă, o delicatesă extrem de sănătoasă!... Cum prepară Vlăduț, bucătarul de la Neatza, Rețeta de Mucenici moldovenești cunoscuți și sub denumirea de Măcinici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x