Fotograful german Klaus Frahm a avut ideea de a pune obiectivul video în locul ochilor unui actor. Concret, a realizat o serie de imagini superbe în câteva săli de spectacole, pentru a arăta ce vede un artist în momentul în care apare în fața publicului. Altfel spus, ochii lui vs ochii celor 400 de iubitori de frumos
Denis Diderot a născocit, acum 300 de ani, conceptul. L-a botezat ”al patrulea perete”. Piesele de teatru, spectacolele, se joacă între trei pereți. Cel de-al patrulea este imaginar și trebuie spart, doborât, pentru ca personajul jucat de actor să interacționeze cu lumea reală.
Klaus Frahm, un fotograf profesionist, a avut ideea de a transpune acest concept în imagini. S-a urcat pe scena goala, în fața unei săli goale. A vrut să vadă ce vede artistul. ”Am folosit o cameră ce a tras în perspectivă, pentru a elimina adâncimea tridimensională, cea care separă scena de auditoriu. Spațiul ce se deschide în fața sa este precum o carte poștală, contrastul dintre mașinăriile aflate în spatele cortinei și marea de scaune îmbrăcate în mătase este superb”, spune Frahm.
Vreme de câteva luni, fotograful a pozat sălile de spectacole din Germania. Ceea ce a ieșit, vedeți aici!
TEATRUL GUTERSLOH
TEATRUL BERLINEZ
MARGRAVIAL OPERA HOUSE, BAYERUTH
OPERA DIN LEIPZIG
OPERA DIN DRESDA