Pierderea unei ființe dragi este, fără doar și poate, extrem de dureroasă, iar procesul de înmormântare la fel. Totuși, în cele mai multe țări, acesta durează doar câteva zile, însă există un stat în care funeraliile sunt chestiuni extrem de complicate, ce pot dura luni de zile ori chiar ani.
Ei bine, se pare că în statul african Ghana înmormântările grăbite sunt adevărate sacrilegii, întrucât acolo se obișnuiește ca trupurile neînsuflețite să fie păstrate la morgă mai multe luni de zile ori chiar ani înainte de a fi înmormântate.
De unde această tradiție bizară?
Dacă în multe țări copiii, partenerul de viață ori părinții se ocupă de ceremonia de înmormântare, în Ghana, trupul neînsuflețit aparține familiei extinse, ceea ce înseamnă că sunt implicate și rude îndepărtate, poate persoane cu care persoana decedată nici n-a mai vorbit. Acest lucru nu contează, însă, căci toate rudele au un cuvânt de spus în ceea ce privește cum, unde și când va fi îngropat cel decedat.
Ba mai mult, instrucțiunile defunctului legate de acest aspect și rugămințile sale către membrii familiei apropiate nu au nicio valoare dacă familia extinsă nu este de acord cu ele.
Alegerea bocitoarelor, un proces de durată
De asemenea, un alt aspect important în ceea ce privește înmormântările de acolo sunt bocitoarele, care sunt alese pe sprâncene.
Cel mai probabil vă amintiți de cazul unui șef de trib care murise de șase ani și al cărui cadavru încă zăcea înghețat la morgă. Acest lucru s-a întâmplat pentru că familia extinsă nu se putea decide cine ar trebui să fie „șeful bocitorilor”. Cazul nu a stârnit prea mult interes, fiindcă asemenea situații sunt destul de comune în Ghana.
De asemenea, ceremonia de înmormântare ar putea fi amânată și pentru că rudele nu găsesc o zi în care toate să fie prezente. Tocmai de aceea, jurnalista și politicianul Elizabeth Ohene speră ca aceste obiceiuri să dispară, întrucât este de părere familia apropiată a celui decedat ar trebui să fie singura responsabilă pentru înmormântare.
Deși copiii sunt cei care plătesc toate dările pentru înmormântare, ei nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce privește soarta cadavrului și locul în care va fi înmormântat.
Uneori, înmormântările sunt amânate din cauza pregătirilor elaborate, pe care ghanezii le iau foarte în serios. Casa celui decedat trebuie restaurată sau demolată și reconstruită de la zero, pentru a fi demnă de o înmormântare spectaculoasă.
Necrologul, cu cât mai stufos, cu atât mai bine
O altă chestiune care cere timp este alcătuirea listei cu bocitori în ordinea corespunzătoare, precum și scrierea necrologului.
Spre exemplu, un bărbat celebru a avut un necrolog de 226 de pagini, ceea ce înseamnă, evident, timp:”În acest weekend, am fost la înmormântarea unui industriaș și politician celebru, pe nume Nana Akenten Appiah-Menka. Broșura lui de înmormântare are 226 de pagini și este o compilație de fotografii și omagii, care acoperă întreaga sa viață de 84 de ani. Îți ia mult timp ca să compilezi așa ceva”, a scris Elizabeth Ohene într-un articol pentru BBC.
De cealaltă parte, persoanele care ajung să-și înmormânteze rudele rapid, la câteva săptămâni, sunt criticate de cei din jur, care afirmă că este o lipsă de respect.