BABELE 2018. De pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă. Din bătrâni, se spune că aşa cum este vremea în acea zi aşa va fi şi următorul an
Adică, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte acel om este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor, dacă în schimb este întunecat atunci acela nu este un om bun la suflet şi este cam supărăcios.
Tot în tradiţia românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie.
Conform tradiției populare între 1 și 9 martie sunt Babele sau zilele Babei Dochia, cele mai capricioase și schimbătoare zile de peste an.
Babele reprezintă, în plan simbolic, confruntarea dintre anul vechi și anul nou, dintre iarnă și vară, dintre frig și cald.
Cum se alege baba de primăvară
Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ţi alege o zi oarecare între 1 şi 9 martie la întâmplare. O altă metodă este de a-ţi alege baba în funcţie de ziua de naştere, dacă ziua se afla între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie.
Dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel : de exemplu cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.
TRADIŢII ŞI SUPERSTIŢII BABE 2018:
De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru că iarnă să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.
Cele mai multe dintre superstițiile babelor sunt legate de prima zi din ciclul acestora, și anume ziua de 1 martie sau ziua Dochiei, cap de primăvară. Se spune că dacă în 1 martie este timp frumos, atunci primăvara și vara vor fi tot atât de frumoase și roditoare. Dacă ziua de 1 martie e posomorâtă e semn că primăvara nu va fi tocmai caldă, iar vara va fi schimbătoare.
Totodată, în trecut, ziua Babei Dochia se respecta cu sfințenie pentru că frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. De asemenea, se credea că Baba Dochia are puterea de a feri de înec și de a îngrășa vitele.