În 1943, chiar de Crăciun, locuitorii din Tyneham, Anglia, au primit ordin să-și părăsească locuințele. Al Doilea Război Mondial mușca din Europa, trupele englezești rechiziționaseră așezarea, pentru antrenamente. 225 de oameni au fost strămutați atunci. Înaintea de a pleca, au lăsat un bilet: ”Aveți grijă de biserică și de case. Ne vom întoarce!” La 74 de ani de atunci, locul e botezat ”parohia fantomă” iar populația e...ZERO
Locuitorii din Tyneham respirau pe acele meleaguri, în sudul Angliei, pe coastă, din cele mai vechi timpuri. Se găsiseră artefacte din perioada romană, Biserica apăruse în secolul al XIII-lea, școala, pe la 1860. Prin 1939, cei 200 de locuitori trăiau în liniște și pace în ceea ce numeau ”grajdul caprei”, cum era cunoscută așezarea. Dar cel de-al Doilea Război Mondial nu avea cum să-i lase în pace.
În 1943, într-o zi de noiembrie, preotul i-a adunat în curtea bisericii. Primiseră ordin să evacueze locul în maximum 28 de zile. ”Armata noastră îl va rechiziționa, pentru antrenamente”, au auzit. 225 de suflete și-a făcut, atunci, bagajele, spre a fi strămutate din locul în care se născuseră și crescuseră. De Crăciun au plecat. Înainte de trage oblonul, cineva a lăsat un bilet, pe care l-a înfipt în ușa lăcașului de cult:
”Vă rugăm să aveți grijă de biserică și de case. V-am dat toate aceste lucruri, în care mulți dintre noi au trăit de generații, pentru a ajuta războiul să păstreze oamenii liberi. Ne vom întoarce, cu siguranță, într-o zi. Atunci vă vom mulțumi pentru grija cu care ați tratat lucrurile”.
Urgia s-a terminat în 1945. Când au dat să se întoarcă, li s-a spus că locul e al Armatei pentru încă trei ani. Își instalaseră, acolo, toate acareturile, trebuiau demontate. Au mai așteptat. În 1953 trecuse, deja, un deceniu de când își intemeiaseră familii în altă parte. N-au mai insistat. Pe la 1975, locul prinse a se degrada. Ministerul Turismului a încercat să organizeze, acolo, câteva excursii, au declarat muzee biserica și școala. Nimeni nu s-a mai întors. La recensământul din 2011 parohia Tyneham număra ZERO locuitori. Astăzi, locul e cunoscut drept ”urbea-fantomă”. Și așa și e...