Antena Căutare

Ultimele cuvinte ale lui Che Guevara: "Da, uneori mai gresim si noi!"

Generalul bolivian Prada Salmon, cel care l-a capturat pe Don Ernesto, a povestit ca liderul comunist a recunoscut ca nu a venit de bunavoie in America de Sud.

"Ernesto Che Guevara a fost ranit si capturat de trupele armate boliviene intr-o ciocnire sangeroasa, la sapte kilometri nord de localitatea Higueras", anuntau, pe 10 octombrie 1966, agentiile de presa. Omul care dusese la capat operatiunea si care avusese grija de "El Comandante" pana cand acesta fusese predat superiorilor, era capitanul Gary Prado Salmon, un "ranger" antrenat special pentru luptele de guerila.

Devenit, ulterior, general, si una dintre cele mai respectate figuri ale armatei boliviene, Salmon, de 73 de ani, a povestit, intr-un amplu interviu, ultimele ore din viata lui Che Guevara.

"Pe Che l-au abandonat. Au fugit cu totii. A fost un abandon total", spune Salmon. "Dupa ce l-am prins, am stat de vorba ore intregi. Din cand in cand, il intrebam daca vrea tigari, daca are nevoie de apa", a mai spus militarul. Apoi a redat, din memorie, fragmente din discutie.

Prado Salmon: "De ce ati venit in Bolivia? Ce doreati sa faceti aici? Nu stiati ca am avut deja o revolutie aici si ca facusem reforma agrara?"

Che Guevara: "Da, stiam. Mai venisem in Bolivia, in '53. Acum erau altele de facut".

Prado Salmon: "Sigur, dar de ce nu ne lasati pe noi, bolivienii, sa le facem? Nu ne place sa primim indicatii din afara!"

Che Guevara: "Da, asa, e uneori mai gresim si noi!"

Prado Salmon: "Si atunci cine a luat decizia de a veni in Bolivia? Dumneavoastra?"

Che Guevara: "Nu. Nu eu. S-a luat la alte nivele" (aluzie la Fidel Castro).

Salmon mai spune ca i-a garantat lui Guevara ca va fi judecat pentru crime. "Pana atunci, asa se facuse cu dusmanii poporului". Cu toate acestea, presedintele bolivian in exercitiu, Rene Barrientos, precum si capii armatei aveau sa ia decizia executarii lui Guevara.

Don Ernesto "Che" Guevara a fost un revolutionar de stanga, unul dintre liderii regimului cubanze, alaturi de Fidel Castro, insurgent sud-american si luptator de guerila. Dupa Guatemala, Cuba, Argentina sau Africa a ajuns, in 1966, in Bolivia, incercand sa impuna doctrina comunista. Avea sa fie capturat si executat.

Povesti de la aterizarea pe Luna... Un muncitor din Montpellier a fost dat afara pentru ca tragea vanturi!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x