Antena Căutare

Un medic roman l-a tinut 10 zile "beat" pe Adolf Eichmann

Doctorul Iona Elias, nepotul filantropului care a dat numele spitalului bucurestean, a facut parte din comandoul ce l-a capturat, in 1960, pe celebrul criminal nazist. El a trebuit sa-l tina sedat de la capturarea in Argentina pana la aterizarea in Israel.

Noiembrie 1945. Procesul de la Nurnberg, in care sunt judecati criminalii de razboi nazisti. Rand pe rand, Bormann, Frank, Goring, Jodl ori Keitel sunt condamnati la moarte de un Tribunal International. Adolf Eichmann, calaul care a condus si a organizat „Solutia Finala", procesul ce a dus la exterminarea a sase milioane de evrei intre 1940 - 1945, este judecat si condamnat in contumacie. Despre el nu se mai stie aproape nimic.

1948. Se naste statul Israel, si, doar peste cateva luni, apare si Mossadul, serviciul secret ce avea sa fie considerat, de multi, printre cele mai bune din lume. Unul dintre scopuri, gasirea criminalilor de razboi nazisti. Alaturi de ei, Simon Wiesenthal, celebrul „vanator" de capete germane.

1954. Wiesenthal primeste o scrisoare din Argentina, de la un evreu austriac stabilit acolo. Depesa incepea asa: „Ich sah jenes schmutzige Schwein Eichmann!". „L-am zarit pe porcul infect numit Eichmann!" Din acel moment, vreme de sase ani, israelienii vor lucra la planul de capturare. In 1959, Mossadul e sigur: Eichmann e Ricardo Klement (Clement) si traieste in Buenos Aires.

Ocazia se iveste in 1960. O delegatie israeliana importanta este chemata in Argentina. Sunt 150 de ani de independenta. Gata! Momentul oportun!

Cine e Ricardo Klement?

Un avion al companiei EL-Al aduce oaspetii. Insusi Isser Harel, seful serviciilor secrete, se afla printre oficiali, sub o identitate falsa. Nu a vrut sa piarda ocazia capturarii celui considerat de israelieni cel mai mare criminal nazist in viata. E 11 mai 1960. Ricardo Klement, care lucreaza pentru fabrica „Mercedes Benz" din apropiere, se indrepta spre casa.

Drumul era stiut. La ora 19.40 se dadea jos din autobuzul 203, ce-l ducea spre San Fernando, o suburbie industriala la 20 de kilometri de Buenos Aires. Statia era in dreptul unui chiosc de pe sosea. Aprindea o lanterna, apoi parcurgea cei fix 170 de metri pana la resedinta din strada Garibaldi. Aici intervenea Mossadul. Fara zgomot, pentru ca nimeni sa nu banuiasca nimic. Eichmann era cetatean argentinian, nu se dorea scandal.

Isser Harel, „parcat" intr-o cafenea din apropiere, astepta un semn. Tremura tot. De febra, de emotie, de stres. Abraham, Kenet, Eli si Zeev, comandoul insarcinat sa-l prinda, nu se ivea. La ora locala 20.55, dupa 60 de minute infernale, Harel a fost informat. „Eichmann se afla in casa conspirativa, in mainile noastre". Legat de un pat, zbirul recunoscuse. „Sa vina medicul!", a spus seful operatiunii.

Cel mai bun anestezist - un roman

„Medicul" era doctorul roman Iona Elias, cel care va juca unul dintre cele mai importante roluri in aceasta actiune. Iona era fiul unui fost functionar superior din conducerea faimoasei banci Marmorosch Blank, nepotul lui Jacques M. Elias, celebrul finatrop evreu si creatorul spitalului ce-i poarta numele. Fusese admis in toamna anului 1944 la Institutul Medico - Farmaceutic „Carol Davilla", dupa abolirea interdictiei evreilor de a studia in universitati. Emigrase in Israel in 1950, impreuna cu sotia sa, Beatrice. Era considerat cel mai bun anestezist din tara si, de asemenea, un as al reanimarii.

„Doctore, e al tau", i-a spus Harel, aratand, cu o miscare a capului, pe Eichmann. Elias s-a apucat de treaba. L-a sedat pe criminal si l-a tinut asa vreme de zece zile! Nu trebuia sa-l ucida, avea grija la doza, dar acesta trebuia sa para beat non stop! Au fost zece zile infernale, familia lui Eichmann, precum si cei de la fabrica au inceput sa se ingrijoreze.

L-au dus la aeroport deghizat in steward. Iona Elias il rezema pe „prietenul" lui „beat" pulbere. Alaturi, un agent Mossad, cu un plan secund. Daca operatiunea nu reusea, trebuia sa-l ucida pe Eichmann. S-a primit autorizatia de decolare. Abia dupa ce norii au inceput sa se vada, Harel a urlat de bucurie. Pe 21 mai 1960, via Dakar, Senegal, Adolf Eichmann ajungea in Israel.

Condamnat la moarte prin spanzurare

Procesul dura aproape doi ani. Era condamnat la moarte, pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii si spanzurat, pe 31 mai 1962, la inchisoarea din Ramla. Cenusa sa era aruncata deasupra Marii Mediteraneene. Unii spun ca Isser Harel, personal, a facut acest lucru.

Iona Elias, unul dintre cei mai apreciati medici din Israel, s-a stins din viata anul trecut, in iunie, la Tel Aviv, la varsta de 88 de ani. N-a dorit sa i se faca publicitate niciodata, insa apropiatii spun ca mereu a fost mandru ca a putut razbuna sase milioane de evrei....

VIDEO! Horoscop 1 iunie: Vezi ce-ti rezerva astrele!... Eveniment astronomic rar: Venus va tranzita Soarele pe 6 iunie, dupa 123 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x