Antena Căutare

"Urmasa" lui Mozart! O fetita de sapte ani si-a compus propria sonata

Alma Deutscher este din Marea Britanie. Are un talent extraordinar. Canta la trei instrumente. Nu numai atat. Compune partituri de muzica clasica. Si-a scris propria sonata, iar acum toti o compara cu Mozart. Un mic amanunt: are doar sapte anisori.

Alte fetite isi petrec timpul cu papusi si desene animate. Micuta Alma ia lectii de vioara, violoncel si pian, saptamanal. Iar cand vine acasa, tot muzica ii este partenera de "joaca". Exerseaza cel putin cinci ore pe zi.

Majoritatea copiilor nu asculta muzica de opera. Li se pare plictisitor. Nu si micutei Alma Deutscher. Potrivit mamei, fetita a avut, intotdeauna, o inclinatie spre arte. Are o ureche muzicala extraordinara. Canta la pian, vioara, violoncel si compune partituri de muzica clasica.

Opera ei este inspirata de insusi Mozart. Alma sustine ca ideea i-a venit in vis. Compozitorul ar fi scris aceasta sonata pentru ea. A doua zi a creat-o, iar tatal ei a ajutat-o sa inregistreze tema muzicala.

Ulterior, a dezvoltat-o intr-o mini-capodopera de sapte minute, pentru un concurs sustinut de Opera Nationala Engleza. Lucrarea se numeste „The Sweeper of Dreams” si a fost foarte bine primita de catre comisie.

Micutul geniu care „vorbeste” cu muzicienii

Talentul Almei este laudat de mari profesori teoreticieni de muzica clasica din lume. „Este ca si cum ar vorbi cu Mozart ori cu Bach, le-ar pune intrebari, apoi ei i-ar raspunde pe limba lor”, spune Robert Gjerdingen, profesor la Scoala de Muzica Bienen de la Universitatea Northwestern.

La trei ani a auzit primul cantec de leagan, semnat Richard Strauss. Copila a ramas vrajita de magia melodiei. „Cum poate ceva sa sune atat de frumos?” i-a spus mamei. Un an mai tarziu a inceput sa scrie primele sale improvizatii clasice. „Cand improvizez, am multe idei.” spune micuta englezoaica.

In urma unei prestatii in Italia, Alma a primit o noua „comanda”, asemenea ilustrului Amadeus. Lucreaza la o compozitie, despre care spune ca este dramatica. In spatele succesului micutei se ascund multe ore de munca.

Foto: naij.com

Primele fotografii de razboi au implinit 151 de ani!... Sarutul intre doua tinere, la un miting anti-gay, ar putea deveni fotografia anului!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x