Antena Căutare

Primele fotografii de razboi au implinit 151 de ani!

Mathew Brady a fost primul fotojurnalist din istorie. A realizat peste 10.000 de imagini in timpul Razboiului de Secesiune (1861 - 1865), calatorind alaturi de armata unionista. Congresul nu a vrut sa-i cumpere opera si s-a stins sarman, in 1896, victima a unui accident...de tramvai

N-aveai cum sa nu-l recunosti! Se nascuse la New York, din imigranti irlandezi. Avea aproape 40 de ani cand a decis sa porneasca, alaturi de armata unionista, in Razboiul Civil American. Mic de statura, cu parul cret, ochelari minuscului, barbison "in doua culori", era usor de reperat. Obuzele muscau pamantul, soldatii mureau pe capete dar el, sprinten ca un ied, sarea de colo colo, insotit de un "servant". Tragea poza, strangea, sarea peste transee, monta trepiedul, pac!, prindea alt cadru, strangea si tot asa.

Vreme de patru ani, intre 1861 - 1865, cat a durat Razboiul, a facut "poze". Vreo 10.000, dintre care 3.500 direct pe front, in actiune. A cheltuit cam 100.000 de dolari, suma imensa la acea vreme. A suprins drame, morti, raniti, civili fara de vina, afroamericani, presedinti, generali, vase scufundate, soldati odihnindu-se. Tot! Developa in vagoane, manca alaturi de trupe. Din pacate, in acea vreme, tehnologia nu permitea inserarea imaginilor in ziare, asa ca Mathew Brady a tot sperat ca poate vinde "zestrea" sa Congresului American.

N-a fost sa fie. Pentru ca acumulase datorii uriase si nimeni nu-i dorea imaginile, si-a vandut studioul din New York si a intrat in insolventa. Intr-un tarziu, Congresul i-a acordat 25.000 de dolari, prin 1875. Degaba. Nu si-a mai revenit dupa moartea sotiei si, chinuit de datorii, s-a stins in urma leziunilor capatate de la un accident de...tramvai.

Zestrea ramasa de la el este inestimabila.

In numele lui Allah! Un musulman a mers pe jos 5.700 kilometri pana la Mecca ... "Urmasa" lui Mozart! O fetita de sapte ani si-a compus propria sonata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x