- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Imparatul Tin Sihuang, care a trait in secolul al treilea inainte de Christos, a realizat ce si-a dorit: un mausoleu care sa ramana pentru totdeauna in istoria omenirii.
Istoricii spun ca lucrarile au inceput cand suveranul avea doar 13 ani si au continuat aproape patru decenii, pana la moartea sa. Complexul funerar se intinde pe zeci de kilometri patrati si doar intr-un singur sector al sau au fost ingropati 7000 de soldati de teracota in marime naturala, cu arme si cai, gata de razboi.
Ultima campanie de sapaturi a inceput acum trei ani si este in plina desfasurare. Cele mai noi descoperiri au fost date publicitatii cu ocazia Zilei Mostenirii Culturale a Chinei. Pamantul a dat la iveala peste 120 de razboinici, 12 cai, doua care de lupta si o multime de piese mai mici, nu doar din teracota ci si din bronz.
Printre ele se numara obiecte nemaiintalnite pana acum in mausoleu, cum sunt doua tobe si un scut cu urme de pictura. De asemenea, culorile in care au fost pictati razboinicii s-au pastrat mult mai bine decat la cei dezgropati pana acum. Arheologii chinezi sunt incantati si continua cu entuziasm lucrarile, convinsi ca armata de teracota mai ascunde, inca, multe secrete.