Antena Căutare

VIDEO! Insula de gheata in deriva

Vremea mai putin obisnuita din acest an, cu fenomene extreme, afecteaza intregul ecosistem. Un urias ghetar, cu o suprafata mai mare decat cea a Bucurestiului, s-a desprins din banchiza de gheata din nordul Groenlandei.

Fenomenul, fara precedent de aproape 50 de ani, ar putea fi o noua dovada a incalzirii globale.

Desprinderea ghetarului din calota glaciara de la Polul Nord a fost observata pe imaginile din satelit. Potrivit cercetatorilor, uriasul bloc de gheata pornit in deriva pe ocean are o suprafata de peste 260 de kilometri patrati si o grosime de doua sute de metri.

El contine o cantitate de gheata evaluata la un milion de tone, suficienta pentru a asigura nevoile de apa potabila ale Statelor Unite timp de patru luni.

Calota glaciara arctica nu a mai pierdut un ghetar de asemenea dimensiuni din 1962. Oamenii de stiinta au profitat de ocazie pentru a reaminti ca banchiza de la Polul Nord se topeste intr-un ritm alarmant in ultimii ani, sub efectul incalzirii globale. Din aceasta cauza, nivelul oceanelor planetei creste cu trei milimetri pe an.

Cat despre "insula de gheata" desprinsa acum din Arctica, specialistii spun ca ea ar putea sa se rupa la randul sau in mai multe bucati sau sa-si continue deriva spre sud. In acest caz, navigatia din Atlanticul de Nord ar putea fi serios perturbata sau chiar blocata temporar.

Video! Casa fara costuri! Se auto-intretine!... Stephen Hawking: Rasa umana va disparea daca nu colonizeaza spatiul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x