Trăim una dintre cele mai călduroase luni de noiembrie din istorie. Deşi ar fi trebuit să ierneze deja, chefalul, un peşte iubitor de ape calde, se prinde ca în plină vară. Doar o privire în calendar le aminteşte pescarilor că sezonul acestei specii s-a încheiat încă de acum două luni.
”Sunt pescar din 1983, dar așa timp frumos ca anul acesta n-am mai întâlnit. Și zilele trecute am avut cantități mari pentru luna asta.”, a mărturisit Silai Naum, escat.
Și nu doar chefalul poate fi pescuit în apropiere de mal. Mai multe specii de peşti şi-au întârziat retragerea în ape mai calde.
”Ne convine de minune, pentru că speciile de pește care se retrăgeau spre golfulețe ori lagume sunt acum pe țărm, pe zona noastră de pescuit.”, spune Stelian Murariu, proprietar pescador.
”Prelungirea temperaturilor ridicate determină și peștele să se mențină în zonele de mică adâncime.”, explică Simion Nicolaev, director al Institutului de Cercetări Marine.
Deocamdată însă, apa mării este la fel de caldă ca în iunie.
Un motiv în plus pentru ca pescarii să îşi frece mâinile de bucurie. În câteva zile, întrăm în postul Crăciunului, plin de dezlegări la peşte. Iar chefalul este o alegere inspirată, spun bucătarii. Are o carne dulce, numai bună perpelită cu un strop de sare pe plita încinsă. În cherhanale, o astfel de farfurie costă între 20 şi 30 de lei. În pieţe, un kilogram de chefal se vinde cu 18 lei.