Antena Căutare

Data de 15 aprilie, o zi fatidică? Nenorociri care s-au întâmplat în această zi, de-a lungul timpului

Ziua de 15 aprilie este amintită în istorie, ca fiind data din calendar în care mai multe nenorociri au avut loc de-a lungul timpului. O fi coincidență sau într-adevăr această dată este una nefastă?

Data de 15 aprilie, o zi fatidică? Nenorociri care s-au întâmplat în această zi, de-a lungul timpului Galerie
Titanic | googhousekeeping.com

Data de 15 aprilie este Ziua Mondială a Artei (World Art Day), fiind aleasăa în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci , născut pe aceeași dată (15 apr.1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.

Coincidență sau nu, tot la această dată, 15 aprilie, de-a lungul istoriei, au avut loc mai multe nenorociri care au rămas în amintirea oamenilor și care au marcat în mod neplăcut istoria omenirii.

În urmă cu un an de zile. pe data de 15 aprilie 2019, un incendiu de proporții a cuprins Catedrala Notre Dame din Paris.

Slujbă emoționantă în Catedrala Notre-Dame, în fața Coroanei de spini, în Vinerea Mare a catolicilor, la un an de la incendiu! FOTO

Această minune arhitecturală, a fost considerată cea mai întunecată catedrală gotică, din cauză că lumina care pătrundea în interior prin geamurile colorate era slabă. A fost construită în urmă cu aproximativ 800 de ani. Construcția a început în 1163 și a durat 182 de ani.

Ridicată pe un fost locaș de cult, dedicat Sfântului Ștefan, a fost prima capodoperă a stilului gotic timpuriu. Deși, toate picturile inițiale și strana evocau încă stilu romanic, aici s-au aplicat pentru prima dată motive arhitecturale specifice stilului gotic.

Data de 15 aprilie, o zi fatidică? Nenorociri care s-au întâmplat în această zi, de-a lungul timpului

Catedrala Notre Dame, înainte de incendu

Fără îndoială, această construcție copleșitoare, atât pentru acele vremuri, cât și pentru zilele noastre, a fost una dintre principalele atracții turistice ale Franței, deoarece anual catedrala a primit milioane de vizitatori din toate colțurile lumii, dornici de a admira frumusețea arhitecturală ce a dăinuit secole întregi.
Napoleon Bonaparte a fost încoronat aici împărat al Franței, pe data de 2 decembrie 1804.
Catedrala Notre Dame din Paris a inspirat mai multe opere literare fiind un simbol al istoriei religioase şi artistice a Franţei.

În prezent catedrala este în reconstrucție.

Citiți și:

Catedrala Notre-Dame, în pericol! Cum arată, la un an de la incendiu! S-a luat o pauză de la lucrări! Galerie foto

Dintre cele mai negre amintiri ale datei de 15 aprilie se numără și scufundarea Titanicului în Atlanticul de Nord, în 1912, în urma căruia peste 1500 de oameni și-au pierdut viața.

Titanicul a fost cel mai mare vapor din lume, la vremea respectivă. Acesta a pornit în călătoria sa pe data de 11 aprilie 1912 din Cork (Anglia) cu destinația New York. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare, pe 15 aprilie. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1.514 persoane din 2.228 în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. Pe 15 aprilie 2020 se împlinesc 108 ani de la scufundare.

Data de 15 aprilie, o zi fatidică? Nenorociri care s-au întâmplat în această zi, de-a lungul timpului

Titanic

rd.com

Citește și:

După mai bine de 100 de ani de la scufundare, Titanicul a avut parte de a doua coliziune

Un alt moment care trezește amintiri dureroase o reprezintă Tragedia de pe Hillsborough, din 1989, când a avut loc o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, soldată cu moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

Data de 15 aprilie, o zi fatidică? Nenorociri care s-au întâmplat în această zi, de-a lungul timpului

Tragedia de pe Hillsborough

historia.ro

În țara noastră, în 1944, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pe data de 15 aprilie a avut loc primul bombardament de noapte al aviației britanice asupra României. Un număr de 83 de avioane, 30 bombardiere Wellington și 53 avioane de vânatoare au atacat Turnu-Severin. Tot atunci a avut loc și al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureștiului, când Universitatea a fost distrusă parțial.

Data de 15 aprilie, o zi fatidică? Nenorociri care s-au întâmplat în această zi, de-a lungul timpului

Bucurestiul bombardat în Al Doilea Război Mondial

adevărul.ro

Un veteran în vârstă de 99 ani s-a vindecat de coronavirus! Moment emoționant, la externare! „A fost o victorie mai mare... VIDEO | E de-al nostru! Un român a cucerit străzile din New York la volanul unei Dacii 1300...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x