Căutare Live

Ziua Femeii 2020. De ce sărbătorim Ziua Internațională a Femeii pe 8 Martie

Ziua Femeii 2020. Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în multe țări din întreaga lume. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Ziua internațională a femeii, 2020.

Pixabay

Ziua Femeii a apărut pe fondul mișcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord și în Europa.

Ziua Femeii 2020. Prima zi națională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

În anul 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie, numită Ziua Femeii, fiind aleasă abia în 1913.

Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată la 8 martie în 1975, de către Organizația Națiunilor Unite.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii și pentru ca fiecare femeie să își atingă adevăratul potențial îl constituie Declarația de la Beijing și Platforma de acțiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinței mondiale a ONU privind femeile.

Citește și: Ziua Femeii 2020. Ce să nu faci de 8 Martie, de Ziua Internațională a Femeii

În 2014, a avut loc cea de-a 58-a sesiune a Comisiei privind Statutul Femeilor (CSW) — reuniune anuală la care sunt abordate problemele legate de egalitatea de gen și drepturilor femeilor — cu tema "Provocări și realizări în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru femei și fetele".

Cu acest prilej, entitățile ONU și ONG-urile acreditate din întreaga lume au prezentat un bilanț al progresului și provocărilor care rămăseseră în direcția atingerii celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). ODM-urile au jucat un rol important în dinamizarea atenției și a resurselor pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor.

Citește și: Mesaje de Ziua Femeii 2020. Cele mai frumoase mesaje pentru mama, de 8 Martie

Ziua Bărbatului 2020. În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii și Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie și 19 noiembrie.

Potrivit documentului, autoritățile administrației publice locale pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile. De asemenea, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbatului.

Ziua Femeii 2020. Ce să nu faci de 8 Martie, de Ziua Internațională a Femeii... Mesaje de Ziua Femeii 2020. Cele mai frumoase mesaje pentru mama, de 8 Martie...
Parteneri
Compatibilitatea numerologică în funcție de cifra destinului. Ce fel de cuplu sunteți
Catine.ro
Ultimele știri
x