Ziua Universală a iei promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante specifice fiecărei regiuni, care ne amintește de lada de zestre a bunicii, precum și de obiceiurile de la sat când femeile îmbrăcau ia în zi de sărbătoare.
Ce este și ce nu este bine să faci de Sânziene! Tradiții și obiceiuri din popor |VIDEO
IA românească a făcut parte din portul poporului român din cele mai vechi timpuri. Ea a fost purtată cu mândrie de către strămoșii noștri din toate regiunile tării. Fiecare zonă etnografică are specificul, cromatica și motivele ei florale, care de care mai frumoase. Aceste elemente ajută la recunoaşterea apartenenței etnografice a IEI ROMÂNEȘTI. Cert este că indiferent de zona etnografică din care făceau parte, femeile și-au demonstrat măiestria în arta designului popular prin talent pur românesc și dăruire.
Regina Maria a României a fost cea care, de asemenea, a purtat cu mândrie portul popular românesc, făcându-l cunoscut peste hotare. Întreaga garderobă regală a Majestății sale a fost influențată de motive populare.
În ultimii ani, IA românească a fost remarcată și de către mari designeri de modă și purtată cu succes de diverse personalități, cu ocazia unor evenimente importante.
Primarul oraşului Washington, D.C., la demersurile Ambasadei României din S.U.A., a proclamat ziua de 24 iunie 2016 ca Ziua Universală a lei Româneşti. Aceasta a devenit simbol internațional al culturii tradiționale române.
Ce este și ce nu este bine să faci de Sânziene! Tradiții și obiceiuri din popor
Ia românească, poate fi purtata la orice vestimentație, de la jeansi, la un pantalon ușor de vară. Culorile pot fi diverse, deoarece ia se poate asorta unei game variate de culori, datorită imprimeurilor în culori vii și diversificate de pe frumoasele cămăsi românești.
Plângere la poliție, pentru o fetiță de 9 ani! Cu ce gest inofensiv a reușit să enerveze la culme un vecin pensionar - F... Acatistul Sf. Petru si Pavel: Rugăciune puternică la îndemâna tuturor...