- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Direcţia de Sănătate Publică Buzău a declarat miercuri că există două focare de gripă în municipiul Buzău după ce trei copii au fost confirmaţi cu virusul gripal de Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
Potrivit medicului epidemiolog Carmen Scântei din cadrul DSP Buzău, un focar a fost declarat la Şcoala Generală nr. 7 din municipiul Buzău, unde doi copii au gripă şi celălalt, la Centrul Maternal, unde un copil internat aici, împreună cu fraţii şi mama sa, a fost diagnosticat cu gripă, în ambele cazuri boala fiind confirmată în urma analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Capitală.
"Centrul rămâne închis, vizitele sunt suspendate şi nu se mai fac internări", a mai declarat sursa citată.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului judeţean Buzău, Adriana Bunilă, a precizat că alţi patru copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani, au ajuns miercuri la UPU Buzău, Secţia pediatrie, şi, în urma testului rapid, au fost diagnosticaţi cu gripă de tip A şi, respectiv, gripă de tip B. Doi dintre aceştia au fost direcţionaţi la Spitalul Victor Babeş şi doi au fost externaţi, cu recomandări medicale.
Cum ne păzim de gripă
Când vine vorba de sănătate, niciodată nu fac lucruri după ureche. Pun întrebări speciaștilor și răspunsurile le împărtășesc cu voi. Cum deosebim viroza de gripă, cînd trebuie să facem vaccin, cine nu are voi să se vaccineze, cum trebuie să mîncăm și cât trebuie să dormim, are vitamina D vreun efect în întărirea imunității?
Întrebări pe care le-am adresat doamnei doctor Mela Stanculete, Concierge Doctor la Clinica Intermedicas, medic cu dublă specializare – medicină de familie și medicină generală.
Să definim, clar, de la început, cum facem diferenţa între o viroză şi o gripă.
- Sunt amândouă tipuri de infecţii virale. Diferenţa, cu certitudine, se face doar prin analize de laborator, prin detectarea virusurilor gripale, dar arareori este nevoie în practica clinică. În general, trebuie să ne orienteze către diagnosticul de gripă evoluţia spre agravare sau simptomele foarte intense cum ar fi febra foarte mare asociată cu stare generală foarte alterată, durerile musculare. Da, aceste simptome pot exista şi în alte tipuri de viroze. Atunci când există dubiu de diagnostic, medicul, în urma consultaţiei, va decide necesitatea de a face sau nu testele antigripale pentru că, în majoritatea situaţiilor, gripa nu are nevoie de tratament antiviral, ci de tratamentul simptomelor. Şi-atunci, testarea este doar cu notă informativă până la urmă, ca rezultat.
Ce putem face pentru a preveni virusurile?
- Ceea ce e bine să facem, în general, pentru a preveni infecţiile. Să avem o viaţă echilibrată, echilibrată alimentar, în sensul de a mânca, de a nu sta nemâncaţi, de a avea un minimum de trei mese pe zi, un aport de nutrienţi, şi macro şi micronutrienţi echilibraţi după toate principiile nutritive, să facem exerciţiu fizic regulat, să ne îmbrăcăm adecvat vremii respective şi să nu ne forţăm norocul. În sensul în care, dacă simţim că ne încearcă o viroză, să nu plusăm prin a umbla dezbrăcaţi, a face efort fizic foarte intens sau a intra în colectivităţi unde sunt oameni cu simptome de viroze deja.
Continuarea AICI
Un medicament extrem de cunoscut în România a fost interzis! S-au descoperit zeci de impurități care afectau organismul... Casa unei renumite cântărețe, devastată de un incendiu puternic...