- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Elena Udrea este, cu siguranță, unul dintre cele mai controversate personaje din politica românească post-decembristă. Apărută în peisaj de niciunde, buzoianca a cunoscut o ascensiune fulminantă, devenind rapid mâna dreaptă a lui Traian Băsescu, omul care a condus România vreme de 10 ani.
De profesie avocat, Elena Udrea și-a început urcușul politic la începutul anilor 2000, când ajungea consilier al lui Băsescu la Primăria Generală a Capitalei.
PRIMUL CONTACT CU POLITICA
În anul 2004, Elena Udrea devine membru PNL și candidează pe lista Alianței ”Dreptate și Adevăr” pentru un loc în Consiliul General al Municipiului București. Ajunge consilier general în echipa primarului general reales Traian Băsescu și devine președinte al Comisiei Juridice și de Disciplină a CGMB. Ocupă această funcție câteva luni, după care demisionează pentru a-l urma pe fostul primar la Cotroceni.
Demisionează din funcție în urma unei campanii de presă care viza incompatibilitatea cu afacerile soțului său. Legat de demisie, Udrea a spus că nu vrea să îi creeze o vulnerabilitate președintelui în lupta împotriva marii corupții.
În octombrie 2005 demisionează din PNL, dar un an mai târziu se înregimentează rapid în Partidul Democrat, odată cu alte nume importante ale PNL-ului de-atunci precum Theodor Stolojan, Valeriu Stoica și Gheorghe Flutur.
ASCENSIUNEA FETEI DIN PLEȘCOI
În decembrie 2006, la constituirea PLD, este aleasă în funcția de secretar executiv al partidului. Rămâne în anturajul președintelui și îl contrează adesea pe premierul de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele PNL. În 2007 îl acuză pe Tăriceanu că i-ar fi cerut președintelui să intervină în fața procurorului general pentru Dinu Patriciu, declanșând scandalul ”Bilețelul”.
Urcușul politic al Elenei Udrea continuă direct proporțional cu scandalurile în care este implicată. Buzoianca devine ministru în Guvernul Emil Boc, deținând controlul intermimar la Mediu și fiind numită șefa Dezvoltării Regionale și Turismului. În tot acest timp, în presă apar materiale compromițătoare legate de afacerile soțului său Dorin Cocoș cu statul.
DECLINUL „BLONDEI LUI BĂSE”
După încheierea mandatelor lui Traian Băsescu apar și primele probleme reale pentru Elena Udrea, aceasta fiind protagonista mai multor anchete ale Direcției Naționale Anticorupție.
La data de 12 octombrie 2016 DNA face o cerere de urmărire penală către Camera Deputaților, prin procurorului general al P.I.C.C.J, față de Elena Udrea într-un dosar privind finanțarea nelegală a campaniei prezidențiale din 2009. Aceasta este acuzată de instigare la luare de mită, fapte realizate în timpul exercitării funcției de ministru al Turismului.
DOSARUL „GALA BUTE”
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, a fost acuzată în dosarul ”Gala Bute”, alături de alți șapte inculpați, de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosire de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. În februarie 2015 Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea în dosarul Gala Bute în care este suspectată de fapte de corupție.
Procurorii au arătat în rechizitoriu că pe 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunț de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box Profesionist de către Federația Română de Box. În data de 28 martie 2017, Elena Udrea a primit, în primă instanță, de la magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, o decizie de condamnare la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul ”Gala Bute”. Decizia nu este definitivă, iar Elena Udrea a contestat decizia în data de 09 august 2017. Elena Udrea mai trebuie să plătească suma de 8,1 milioane de lei către Autoritatea Națională pentru Turism.
După aflarea sentinței din dosar, Elena Udrea a intervenit la mai multe televiziuni, precum Antena 3, România TV, afirmând că ”sentința este abuzivă și că reprezintă o victorie a sistemului” asupra sa, acuzând faptul că mărturiile care i-au fost favorabile nu au fost luate în considerare de către instanță. În timpul intervenției sale, Elena Udrea a susținut că nu doar ea, ci și Dan Voiculescu ar fi o victimă a sistemului, afirmând că ”Florian Coldea, fostul șef al SRI, a ales completul de judecată”.
DOSARUL „MICROSOFT”
În seara zilei de 10 februarie 2015 Elena Udrea a fost reținută și plasată în arest în dosarul „Microsoft”. Pe 11 februarie ea a contestat mandatul de arest. După o săptămână petrecută în închisoare, pe 17 februarie, i-a fost schimbată măsura arestului preventiv fiind plasată în arest la domiciliu pentru perioada 17 februarie - 17 martie inclusiv, pentru trafic de influență, în legătură cu denunțul lui Dinu Pescariu.
Pe 25 februarie 2015 ea a fost din nou plasată în arest preventiv, în dosarul „Microsoft”, pentru o perioadă de 30 de zile, începând din 25 februarie 2015 până la 26 martie 2015 inclusiv.
Mandatul de arestare a fost emis de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru: luare de mită în legătură cu finanțarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic și UAT Borsec; luare de mită în legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către SC Consmin SA; luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani; și abuz în serviciu, în legătură cu organizarea "Galei Bute".
DOSARUL „HIDROELECTRICA”
Pe 20 decembrie 2017 Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzația de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor. Aceasta este suspectată că în anul 2011 ar fi primit o sumă de bani pentru a folosi influența pe lângă factori de decizie pentru menținerea unui contract dintre o societate comercială și SC Hidroelectrica SA. In data de 5 iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv, în dosarul ”Gala Bute”, la șase ani de închisoare cu executare.
FUGA ÎN COSTA RICA
Cu câteva luni înainte de pronunțarea sentinței definitivă, Elena Udrea părăsește România și ajunge în Grecia, unde potrivit propriilor declarații, urma să-și petreacă vacanța. De aici. fostul ministru zboară spre Costa Rica, unde cere azil politic. În vara acestui an, aceasta oferă un interviu presei din România, în care susține că este nevinovată, fiind convinsă totodată că nu va fi reținută în cazul în care justiția din țară nu-i va da câștig de cauză.
Pe 20 septembrie, Elena Udrea devine mămică. Aceasta a dat naștere unei fetițe, care a devenit automat cetățean al statului Costa Rica. Imediat după naștere, tatăl micuței, Alexandru Alexandrov, anunța marele eveniment: "Astăzi ora 14:00, micuţa Eva Maria s-a hotărât să ne ia prin surprindere şi a venit pe lume! Sunt un tătic fericit şi avem o fetiţă frumoasă şi sănătoasă ( se pare că seamană cu tati . Elena se simte bine, iar sarcina a decurs normal. O bucurie greu de descris în cuvinte. Abia aştept să îmi ţin fetiţa în braţe, şi le doresc tuturor să aibă parte de astfel de momente fericite, pentru că un copil este o Binecuvântare!", a scris Adrian Alexandrov, pe Facebook. Câteva săptămâni mai târziu, Elena Udrea avea să fie... reținută!
Sursă: Wikipedia
Sursă foto: Revista One
Elena Udrea și Alina Bica, reținute în Costa Rica. Bomba aruncată de Tudorel Toader, în cazul reținerii Elenei Udrea și ... VIDEO. Primele imagini cu REȚINEREA Elenei Udrea în Costa Rica!...