- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, de la ora 12.00, preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, pentru consultări, cu reprezentanţii PNL.
Propunerea acestora de premier este Ludovic Orban. Anterior, liberalii se reunesc într-o şedinţă care are loc la sala grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.
Miercuri seară, premierul demis, Ludovic Orban, a afirmat din nou că PNL nu va vota învestirea niciunui nou Guvern, având ca scop grăbirea procedurilor pentru respingerea a două guverne în 60 de zile, în vederea declanşării alegerilor anticipate.
De la ora 12.45, Klaus Iohannis se întâlneşte cu reprezentanţii PSD. Aceştia, împreună cu Pro România (Grupul Pro Europa), programat la consultări la ora 16.30, îl vor propune pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier.
Miercuri seară, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat că este posibil să prezinte preşedintelui şi lista cu 233 de semături care să demonstreze că cele două formaţiuni deţin majoritatea necesară pentru învestirea unui guvern condus de Pricopie.
Ciolacu a afirmat că o eventuală nominalizare a lui Ludovic Orban, după ce tocmai a fost demis, ar fi neconstituţională, lăsând să se înţeleagă că-şi va folosi calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru a face o sesizare în acest sens la Curtea Constituţională.
”Eu nu ştiu cât este de constituţională o propunere a lui Ludovic Orban. Există suspiciuni de neconstituţionalitate ca preşedintele să desemneze tot pe domnul Orban premier. (....) Am aceste atribute conferite de lege, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, să fac anumite sesizări, anumite conflicte de natură constituţională, Curţii Constituţonale. Nimeni nu poate să intre la un vot, până nu lămurim dacă lucrurile sunt legale sau nu”, a afirmat Ciolacu, la Digi 24.
De la 13.30, sunt aşteptaţi la consultări reprezentanţii USR. Liderul Dan Barna a precizat că USR îşi doreşte alegeri anticipate şi nu va vota învestirea unui nou guvern.
În schimb, dacă nu se întruneşte majoritate pentru declanşarea alegerilor anticipate, Barna a afirmat că susţine un guvern care ar avea mandatul de a emite o OUG pentru alegerea primarilor în două tururi.
”La consultările de la Cotroceni, delegaţia USR îi va comunica şefului statului faptul că Alianţa USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniştri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Dan Barna.
Delegaţia USR va fi formată din Dan Barna, Cătălin Drulă, Cristina Prună, Stelian Ion şi Ionuţ Moşteanu.
De la 14.15, sunt programaţi la consultări reprezentanţii UDMR, care, deşi au votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, au anunţat că nu doresc să formeze o nouă majoritate.
”Nu vrem să formăm o nouă majoritate în Parlament. (...) Nu vom avea o propunere de premier, vom aştepta pe cine va propune preşedintele pentru această funcţie”, a transmis, miercuri, Kelemen Hunor.
Partidul Mişcarea Populară va merge la consultările de la Cotroceni la ora 15.00. Eugen Tomac a afirmat că, în loc de două tururi pentru alegerea primarilor, România intră în al doilea an de criză.
”Nu-i înţeleg deloc pe cei care împing ţara din nou în criză politică, fără a se gândi la consecinţă”, a transmis Tomac, care precizează că doar alegerea primarilor în două tururi poate trimite PSD în opoziţie în mod real.
Liderul PMP consideră că partidele antiPSD ”sunt obligate să meargă cu candidaţi comuni peste tot”, altfel nu au nicio scuză.
În legătură cu mandatul cu care se prezintă la consultări, Tomac nu a făcut precizări.
De la 15.45 se vor afla la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis reprezentanţii ALDE. În cursul zilei, aceştia se vor reuni în şedinţă pentru a decide mandatul cu care se vor prezenta la Cotroceni. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, la Antena 3, că nu exclude ca ALDE să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier.
De la 16.30, sunt programaţi la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis reprezentanţii Pro România, care-l susţin pe Remus Pricopie.
”Ca să scăpăm de gelozii şi de rivalităţi politice, pe care le avem (...) venim cu o persoană, un om care nu e nici în echipa lui Dragnea, nici ciumă roşie, nici vorbă de aşa ceva. Dacă avem majoritate, lucru care se va dovedi, sper să mergem cu 233 de semnături”, a spus, miercuri, Victor Ponta, într-o declaraţie de presă comună cu Marcel Ciolacu.
De la 17.15, Iohannis se va întâlni cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi, cel mai probabil, joi seară va anunţa propunerea de premier.
Guvernul Orban a fost demis miercuri ca urmare a adoptării moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, cu 261 de voturi ”pentru”.
Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.
Sursa : news.ro
Președintele Klaus Iohannis, primele declarații după demiterea Guvernului: „Rămân adeptul anticipatelor. Primul pas a fo... CSM discută astăzi cererile de pensionare depuse de mai mulţi judecători, între care şi fosta şefă a ICCJ Cristina Tarce...