Antena Căutare

Creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire pe 25 martie. Tradiții și superstiții de Ziua Cucului. Mesaje de Buna Vestire

Pe 25 martie este o sărbătoare extrem de importantă pentru creștinii ortodocși. Aceștia sărbătoresc Buna Vestire, cea mai importantă din postul Paștelui.

colaj preot cu liturghia în mână, tânără în costum popular împărțind mâncare unor copii în costume populare, preot binecuvântând mulțimea de la biserică Galerie
Cea mai importantă sărbătoare din postul Paștelui | Shutterstock

Buna Vestire mai este numită în popor și Ziua Cucului sau Blagovestenia. Se prăznuiește în ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Potrivit unei surse, Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente. Aceasta se celebrează în postul Paștelui, iar Biserica dă dezlegare la pește, indiferent în ce zi pică.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Dumincă este ultima zi în care mai poți mânca de dulce

Tradiții și superstiții de Ziua Cucului. Creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire pe 25 martie

În tradiția populară, în această zi se întorc rândunelele și este prima zi în care cântă cucul, anunțând primăvara. Astfel, în popor, Buna Vestire poartă și numele de Ziua Cucului.

Conform obiceiului, la primul cântec al cucului, oamenii trebuie să fie deja mâncați și să poarte haine de sărbătoare. Totodată, aceștia trebuie să fie cu zâmbetul pe buze și cu bani în buzunar. Nerespectarea acestor obiceiuri duce la lipsa de prosperitate în cursul anului.

Un alt obicei ar fi acela de a mânca pește, spunându-se că cel care va face asta se va simți tot anul ca peștele în apă. De asemenea, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, deoarece ar muri peștii.

Totodată, se spune că așa cum este ziua de Buna Vestire, la fel va fi și ziua de Paște. De asemenea, dacă vremea este frumoasă, anul va fi unul bun.

Citește și: Moșii de iarnă 2024. Tradiții și superstiții de Sâmbăta Morților. Ce nu este bine să faci pe 9 martie

Ce nu ai voie să faci de Buna Vestire

De-a lungul timpului s-au adunat mai multe superstiții în ceea ce privește această zi. În popor se ține seama de ele, deoarece multe au legătură cu agricultura.

Astfel că, de Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, deoarece păsările ar mânca semințele.

Dacă auzi cântecul cucului pe stomacul gol și fără bani în buzunar, vei avea parte de un an lipsit de prosperitate. În unele zone rurale, bătrânii întreabă pasărea cât mai au de trăit. Pentru asta, se spun următoarele vorbe: „Cucule, Puiucule! / Câţi ani îmi vei dărui / Până ce eu voi muri?”

Dacă primesc un răspuns din partea stângă sau din spate, este un semn de rău augur: „Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!” De asemenea, se spune că din orice parte ar cânta cucul, este bine să fie plătit. Astfel că, oamenii aruncă un bănuț în direcția din care au auzit cântecul.

Dacă pasărea cântă în față este un semn de bun augur.

Astfel că, întâlnirea cu această pasăre în ziua de Buna Vestire este un indiciu în privința destinului persoanei respective. Totodată, numărul de cântece al cucului poate indica câți ani de viață mai are persoana care le-a auzit.

Citește și: Sfinții 40 de Mucenici. De ce se beau 44 de pahare cu vin, pe 9 martie

De asemenea, în această zi de sărbătoare nu este bine ca oamenii să se certe. Conform superstițiilor, dacă o fac, vor avea necazuri pe tot parcursul anului.

Pentru livezi bogate, în unele zone ale țării, oamenii ”amenință” pomii cu toporul și îi stropesc cu țuică. La fel se întâmplă și cu vița-de-vie, care se afumă cu cânepă și tămâie, pentru a fi alungați dăunătorii.

Totodată, oamenii pun pe pragul casei pâine și sare pentru îngeri.

Potrivit sursei menționate anterior, în Bucovina, nu se pun ouă la cloșcă în această zi, deoarece ar putea ieși pui deformați, cu două capete și patru picioare.

De asemenea, în această zi, în Maramureș, oamenii fac curat în gospodării, adunând lucrurile nefolositoare cărora le dau foc. Acest ritual poartă numele de Noaptea focurilor și durează până la miezul nopții sau chiar până în zori.

Deși de Buna Vestire oamenii împart mâncare nevoiașilor, aceștia trebuie să știe că sunt unele alimente care nu se dau de pomană cu această ocazie. Trebuie să evite să pună în pachete ouă, carne, lapte și alte alimente care nu sunt de post.

De asemnea, astăzi nu se spală, nu se calcă și nici nu se face curățnie în casă. Acestea activități ar putea atrage ghinionul și energia negativă în cămin.

Data de 25 martie este una la care se fac predicții în privința vremii.

Citește și: Pentru a nu atrage ghinionul în propria casă, nu împrumuta niciodată aceste lucruri

Mesajele care se pot trimite de Buna Vestire

„Buna Vestire să vă aducă iubire în inimă, realizări şi multă fericire!”

„Sfânta zi a Bunei Vestiri să vă aducă pace și liniște, iubire și sănătate, credință și speranță, înțelegere și armonie, iar Maica Domnului să vă apere de toate relele știute și neștiute!”

„Sfânta zi a Bunei Vestiri să va aducă iubire şi sănătate, credinţă şi speranţă, înţelegere şi armonie.”

„Buna Vestire să vă aducă linişte în suflet, pace şi speranţă!”

„În ziua sfântă de Buna Vestire să aveți parte doar de bine!”

„Maica Domnului să vă apere de toate relele știute și neștiute.”

„O zi de Buna Vestire binecuvântată, sub ocrotirea Maicii Domnului!”

„Sărbătoarea de astăzi să vă indice drumul acolo unde nu există durere și unde domină dragostea!”

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x