Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Dumincă este ultima zi în care mai poți mânca de dulce

Anul acesta Lăsata Secului pentru Postul Paștelui are loc în data de 17 martie, această mare sărbătoare marcând începutul postului. Iată ce tradiții și obiceiuri au loc în ziua de duminică, 17 martie.

Galerie
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. | Shutterstock

Lăsata Secului 2024 marchează ultima zi în care credincioșii pot mânca de dulce, pentru că începând cu ziua de luni, 18 martie, va începe Postul Paștelui.

Acest moment important pentru creștinii ortodocși înseamnă de fapt o pregătire temeinică și spirituală pentru celebrarea Învierii Domnului Iisus Hristos.

Citește și: A început Săptămâna Albă 2024! Ce trebuie să faci în fiecare zi pentru a te pregăti de Postul Mare

Iată ce tradiții și obiceiuri au loc în ziua de Lăsata Secului și ce semnificație are această mare sărbătoare.

Articolul continuă după reclamă

Semnificație Lăsata Secului pentru Postul Paștelui

Ziua de Lăsata Secului reprezintă o tradiție care are loc în fiecare an înainte de începerea Postului Paștelui. În ziua acestei sărbători credincioșii încep pregătirile să intre în perioada de post și încep să renunțe la consumul de alimente bogate în carne și produse lactate.

Lăsata Secului este ocazia perfectă de a mânca toate aceste alimente înainte ca postul să înceapă. Totodată, este un moment potrivit pentru ca oamenii să se pregătească atât fizic, cât și spiritual pentru Învierea Mântuitorului, dar și pentru a încheia perioada de petreceri.

În calendarul bisericesc, Lăsata Secului are două etape. Anul acesta, una dintre ele a avut loc pe data de 10 martie, numită Duminica Înfricoșatei Judecăți, când s-a lăsat sec de carne și una care are loc pe 17 martie, numită Duminca Izgonirii lui Adam din Rai când se lasă sec de brânză.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui

În această zi de sărbătoare, oamenii se pregătesc să intre în perioada de post prin respectarea unor tradiții și obiceiuri specifice.

Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de care creștinii țin cont:

  • Curățenia de primăvară: Gospodinele fac curățenie generală pentru pregătirea sărbătorilor pascale
  • Mâncarea în exces: Se consumă mâncăruri bogate în carne și produse lactate înainte ca postul să înceapă
  • Vizitarea nașilor de cununie: Creștinii obișnuiesc să își viziteze nașii pentru a petrece timp împreună
  • Pregătirea turtelor: Gospodinele fac turte de mălai și le dau de pomană
  • Spălarea vaselor: Doamnele spală toate vasele în care s-a gătit dulce pentru a le pregăti de mâncarea de post
  • Aprinderea focului: În anumite zone din țară se aprind focuri pe deal pentru purificarea aerului și alungarea spiritelor rele
  • Împodobirea casei: Se decorează casa cu flori de primăvară și ouă colorate
  • Închinarea la biserică: Oamenii merg la biserică pentru a lua parte la slujbele speciale de Lăsata Secului
  • Împărțirea pomenilor: Se pregătesc pachețele cu alimente și se oferă în dar celor care se află în nevoie

Citește și: Cu cât se vinde 1 kilogram de carne de miel cu două luni înainte de Paște. Inflația pune probleme gospodinelor

Cum se ține corect Postul Paștelui

Postul Paștelui este o perioadă importantă pentru mulți creștini. Acesta se ține timp de 40 de zile și implică abținerea de la alimentele de origine animală, precum; carne, ouă, untdelemn și produse lactate.

Pentru a respecta cu adevărat sărbătorile pascale, este important să consumi fructe, legume, și cereale. Totodată este esențial să eviți consumul de alcool, pentru că se postește inclusiv de vin.

Este bine de știut faptul că pe parcursul acestei perioade există și câteva zile în care se fac anumite excepții de la mâncare.

Spre exemplu, creștinii care țin acest post pot mânca untdelemn și pot bea vin în zilele de Sâmbătă și Duminică, în ziua de aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la Sfinții 40 de Mucenici, dar și la Buna-Vestire când aceasta cade în ziua de Joia Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Creștinilor le este permis, de asemenea, să mănânce și pește în ziua de Buna Vestire (8 aprile) dar și în Duminca de Florii (28 aprilie).

Postul Paștelui este un bun prilej de iertare, iar credincioșii trebuie să-și curețe sufletul prin acordarea de ajutor, prin rugăciune, milostenie, spovedanie, dar și împărtășirea cu Sfintele Taine.

Citește și: Cel mai delicios desert de post. Rapid și simplu de făcut

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x