Live acumFilm: Anastasia
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

Scrisorile Primului Război Mondial: "Sper că sunteți bine acasă. Nu fac așa de rău aici, este cam cald. E bine, dar lipsesc peștele și chipsurile. Oricum, păstrează patul cald până ajung acasă"

Suferință, lacrimi, durere, dor. Acestea erau sentimentele pe care le simțeau, cel mai des, omenii ai secolului trecut. Cei care au luptat în cele două războaie mondiale sunt oamenii suferinței. Prea puține erau momentele de bucurie. Se treazeau, într-o seară, cu cineva care le bătea la ușă “De mâine, vei lupta pe front!”. Și din acea clipă, totul era năruit. Aproape că puteai să vezi cum aburul fricii punea stăpănire pe oameni. Copii rămași făra tată. Și soții îngrijorate, devenite, mai apoi, văduve.Cele două războaie au lăsat în urma lor milioane de suflete stârpite. Care era singura cale a soldatului, aflat  pe câmp de bătălie,  de a mai  fi  în legătură cu familia? Scrisoarea. Însă, de multe ori, și aceasta era o modalitate năruită.

Suferință, lacrimi, durere, dor. Acestea erau sentimentele pe care le simțeau, cel mai des, omenii ai secolului trecut. Cei care au luptat în cele două războaie mondiale sunt oamenii durerii. Prea puține erau momentele de bucurie. Se treazeau, într-o seară, cu cineva care le bătea la ușă “De mâine, vei lupta pe front!”. Și din acea clipă, totul era năruit. Aproape că puteai să vezi cum aburul fricii punea stăpănire pe oameni. Copii rămași fără tată. Și soții îngrijorate, devenite, mai apoi, văduve. Cele două războaie au lăsat în urma lor milioane de suflete stârpite. Care era singura cale a soldatului, aflat pe câmp de bătălie, de a mai fi în legătură cu familia? Scrisoarea. Însă, de multe ori, și aceasta era o modalitate năruită.

Scrisori de dragoste îndreptate către familii sau misive cu mesaje codate. Au fost trimise, în timp de război, dar multe dintre ele nu au ajuns niciodată la destinatar.

Mai jos, vă prezentăm frânturi de povești care s-au întâmplat atât în Primul Război Mondial, cât și în Cel al doilea Război Mondial.

Femeia care a pus o scrisoare într-un kilt

În timpul primului război mondial, o femeie scoțiană, pe nume Helen, a pus o scrisoare într-un kilt (fustă scurtă, plisată, din stofa cadrilată, care face parte din costumul național al scoțienilor), cu gândul de a ajunge la destinatar. Însemnarea era pentru un soldat care se afla pe front, în regimentul scoțian din Londra.

Femeia, care îi trimisese soldatului kiltul, și scriosarea, nu a primit niciodată răspuns de la acesta. Asta pentru că bărbatul nu a primit kiltul. Scoțianca scria în mesaj că speră să i se potrivească kiltul scoțian și că îi dorește noroc și o întoarcere rapidă acasă.

Notarea din kilt a fost descoperită de un istoric de la Universitatea din Southampton, după ce a înlăturat cusăturile kiltului.

Un mesaj de la un soldat către soția sa

Un bărbat englez, Steve Gowan, se afla la pescuit, în largul coastei engleze. Se întâmpla în anul 1999, când acesta a găsit pe mal un mesaj într-o sticlă. Se afla o scrisoare ce i-a aparținut lui Thomas Hughes, un soldat. În misivă, soldatul ruga ca cel care va găsi scrisoarea lui, să trimită mesajul către soția lui. Bărbatul, care scrisese mesajul într-o zi de septembrie din anul 1914, a aruncat sticla pe Canalul Mânecii, cu speranța că va ajunge la soția lui iubită. La doar două zile mai târziu, soldatul a fost ucis în acțiune.

Bărbatul, care a găsit sticla cu scrisoarea soldatului, Gowan, a reușit să-i descopere familia luptătorului din război. Familia soldatului se mutase în Noua Zeelandă. Scrisoarea a ajuns la fiica soldatului, Emily Crowhurst, care avea 85 de ani.

Speriați că familia nu îi va mai recunoaște, sute de soldați, din perioada celui de-al doilea război mondial, se filmau.

O serie de mesaje video de la soldații din al doilea război mondial, au fost descoperite într-un subsol. Sute de clipuri video, fiecare având o durată de aproximativ 30 de secunde, realizate de peste 600 de soldați. Ele au fost găsite în canistre ruginite în subsolul orașului Manchester din Angli, în 2015.

Clipurile au folosit la realizarea unui documentar special difuzat în Marea Britanie, numit Calling Blighty.
Mesajele video sunt foarte emoționante. Bărbați care nu își mai văzuseră familia de mai bine de 7 șapte ani. Sufereau când le trecea prin minte că ai lor copii nu îi vor mai recunoaște.

Într-un video, apare unul dintre soldați. El spune către familia lui:

"Sper că sunteți bine acasă. Nu fac așa de rău aici, este cam cald. E bine, dar lipsesc peștele și chipsurile… Oricum, păstrează patul cald până ajung acasă și vom urca pe scări. Cheerio.“Video-urile au fost filmate între anii 1944 și 1946.

Al Doilea Război Mondial, un mesaj, și un porumbel spion

Se presupune că porumbelul, care a fost descoperit, în anul 2012, în hornul unei locuințe din Anglia, zbura zbura înapoi din Germania. El s-a oprit pe acoperiș să se odihnească câteva momente, însă, înainte de a-și continua călătoria, porumbelul a căzut în coș.
Proprietarul casei a fost extrem de uimit când a descoperit scheletul porumbelului. La început, omul a crezut că este un porumbel de curse, apoi a văzut capsula roșie legată de piciorul pasărei. Mesajele codificate erau încă vizibile și au fost trimise rapid pentru a fi decodificate.

Sursa: The Vintage News

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

Noi detalii tulburătoare despre calvarul românului arestat în China: "Mă rog la Dumnezeu în...

AntenaSport

Fotografia macabră pe care Marius Csampar o ţinea pe peretele de la celulă: "O am şi acum, o...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Radu Palaniță, umilit în ultimul hal. Ce a pățit câștigătorul Românii au Talent

Playtech.ro

EXCLUSIV Ce salariu are Radu Palaniță la service-ul la care lucrează. Cu atâția bani trăia...

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Mesajul președintelui după scandalul cu Orban! Prima reacție a lui Iohannis: Dragi români...

Capital.ro

Cazul Caracal ia o turnură incredibilă. Avocata fetei: nu vrem să-l salvăm pe Dincă, dar...

Impact

Horoscop săptămâna 1-7 iunie, cu Camelia Pătrășcanu. Săgetătorii trebuie să fie atenți...

Antena3.ro

Vrei să verifici dacă ai telefonul ascultat? Iată codurile care te ajută să afli acest detaliu

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro