Antena Căutare

Scrisorile Primului Război Mondial: "Sper că sunteți bine acasă. Nu fac așa de rău aici, este cam cald. E bine, dar lipsesc peștele și chipsurile. Oricum, păstrează patul cald până ajung acasă"

Suferință, lacrimi, durere, dor. Acestea erau sentimentele pe care le simțeau, cel mai des, omenii ai secolului trecut. Cei care au luptat în cele două războaie mondiale sunt oamenii suferinței. Prea puține erau momentele de bucurie. Se treazeau, într-o seară, cu cineva care le bătea la ușă “De mâine, vei lupta pe front!”. Și din acea clipă, totul era năruit. Aproape că puteai să vezi cum aburul fricii punea stăpănire pe oameni. Copii rămași făra tată. Și soții îngrijorate, devenite, mai apoi, văduve.Cele două războaie au lăsat în urma lor milioane de suflete stârpite. Care era singura cale a soldatului, aflat  pe câmp de bătălie,  de a mai  fi  în legătură cu familia? Scrisoarea. Însă, de multe ori, și aceasta era o modalitate năruită.

Suferință, lacrimi, durere, dor. Acestea erau sentimentele pe care le simțeau, cel mai des, omenii ai secolului trecut. Cei care au luptat în cele două războaie mondiale sunt oamenii durerii. Prea puține erau momentele de bucurie. Se treazeau, într-o seară, cu cineva care le bătea la ușă “De mâine, vei lupta pe front!”. Și din acea clipă, totul era năruit. Aproape că puteai să vezi cum aburul fricii punea stăpănire pe oameni. Copii rămași fără tată. Și soții îngrijorate, devenite, mai apoi, văduve. Cele două războaie au lăsat în urma lor milioane de suflete stârpite. Care era singura cale a soldatului, aflat pe câmp de bătălie, de a mai fi în legătură cu familia? Scrisoarea. Însă, de multe ori, și aceasta era o modalitate năruită.

Scrisori de dragoste îndreptate către familii sau misive cu mesaje codate. Au fost trimise, în timp de război, dar multe dintre ele nu au ajuns niciodată la destinatar.

Mai jos, vă prezentăm frânturi de povești care s-au întâmplat atât în Primul Război Mondial, cât și în Cel al doilea Război Mondial.

Femeia care a pus o scrisoare într-un kilt

Scrisorile Primului Război Mondial:  "Sper că sunteți bine acasă. Nu fac așa de rău aici, este cam cald. E bine, dar lipsesc peștele și chipsurile. Oricum, păstrează patul cald până ajung acasă"

În timpul primului război mondial, o femeie scoțiană, pe nume Helen, a pus o scrisoare într-un kilt (fustă scurtă, plisată, din stofa cadrilată, care face parte din costumul național al scoțienilor), cu gândul de a ajunge la destinatar. Însemnarea era pentru un soldat care se afla pe front, în regimentul scoțian din Londra.

Femeia, care îi trimisese soldatului kiltul, și scriosarea, nu a primit niciodată răspuns de la acesta. Asta pentru că bărbatul nu a primit kiltul. Scoțianca scria în mesaj că speră să i se potrivească kiltul scoțian și că îi dorește noroc și o întoarcere rapidă acasă.

Notarea din kilt a fost descoperită de un istoric de la Universitatea din Southampton, după ce a înlăturat cusăturile kiltului.

Un mesaj de la un soldat către soția sa

Un bărbat englez, Steve Gowan, se afla la pescuit, în largul coastei engleze. Se întâmpla în anul 1999, când acesta a găsit pe mal un mesaj într-o sticlă. Se afla o scrisoare ce i-a aparținut lui Thomas Hughes, un soldat. În misivă, soldatul ruga ca cel care va găsi scrisoarea lui, să trimită mesajul către soția lui. Bărbatul, care scrisese mesajul într-o zi de septembrie din anul 1914, a aruncat sticla pe Canalul Mânecii, cu speranța că va ajunge la soția lui iubită. La doar două zile mai târziu, soldatul a fost ucis în acțiune.

Scrisorile Primului Război Mondial:  "Sper că sunteți bine acasă. Nu fac așa de rău aici, este cam cald. E bine, dar lipsesc peștele și chipsurile. Oricum, păstrează patul cald până ajung acasă"

Bărbatul, care a găsit sticla cu scrisoarea soldatului, Gowan, a reușit să-i descopere familia luptătorului din război. Familia soldatului se mutase în Noua Zeelandă. Scrisoarea a ajuns la fiica soldatului, Emily Crowhurst, care avea 85 de ani.

Speriați că familia nu îi va mai recunoaște, sute de soldați, din perioada celui de-al doilea război mondial, se filmau.

O serie de mesaje video de la soldații din al doilea război mondial, au fost descoperite într-un subsol. Sute de clipuri video, fiecare având o durată de aproximativ 30 de secunde, realizate de peste 600 de soldați. Ele au fost găsite în canistre ruginite în subsolul orașului Manchester din Angli, în 2015.

Scrisorile Primului Război Mondial:  "Sper că sunteți bine acasă. Nu fac așa de rău aici, este cam cald. E bine, dar lipsesc peștele și chipsurile. Oricum, păstrează patul cald până ajung acasă"

Clipurile au folosit la realizarea unui documentar special difuzat în Marea Britanie, numit Calling Blighty.
Mesajele video sunt foarte emoționante. Bărbați care nu își mai văzuseră familia de mai bine de 7 șapte ani. Sufereau când le trecea prin minte că ai lor copii nu îi vor mai recunoaște.

Într-un video, apare unul dintre soldați. El spune către familia lui:

"Sper că sunteți bine acasă. Nu fac așa de rău aici, este cam cald. E bine, dar lipsesc peștele și chipsurile… Oricum, păstrează patul cald până ajung acasă și vom urca pe scări. Cheerio.“Video-urile au fost filmate între anii 1944 și 1946.

Al Doilea Război Mondial, un mesaj, și un porumbel spion

Scrisorile Primului Război Mondial:  "Sper că sunteți bine acasă. Nu fac așa de rău aici, este cam cald. E bine, dar lipsesc peștele și chipsurile. Oricum, păstrează patul cald până ajung acasă"

Se presupune că porumbelul, care a fost descoperit, în anul 2012, în hornul unei locuințe din Anglia, zbura zbura înapoi din Germania. El s-a oprit pe acoperiș să se odihnească câteva momente, însă, înainte de a-și continua călătoria, porumbelul a căzut în coș.
Proprietarul casei a fost extrem de uimit când a descoperit scheletul porumbelului. La început, omul a crezut că este un porumbel de curse, apoi a văzut capsula roșie legată de piciorul pasărei. Mesajele codificate erau încă vizibile și au fost trimise rapid pentru a fi decodificate.

Sursa: The Vintage News

Cea mai sexy pianistă a zilelor noastre face ravagii pe Facebook! Talentată și apetisantă, asa i-a innebunit pe oameni... Ce se întâmplă cu părul tău, dacă te speli cu bere pe cap! Actrița Catherine Zeta-Jones apelează la acest truc!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x