Antena Căutare

Șeful grupului Wagner a făcut publică o scrisoare pe care a transmis-o Casei Albe. Întrebarea adresată de „bucătarul lui Putin”

Șeful grupului Wagner a dat spre publicitate o scrisoare în care lua la întrebări Casa Albă, după ce Washington a decis impunerea de noi sancțiuni asupra grupului paramilitar rus. Află din rândurile de mai jos despre ce este vorba.

În stânga un membru al organizației paramilitare Wagner și John Kirby în partea dreaptă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Galerie
Șeful grupului Wagner a făcut publică o scrisoare pe care a transmis-o Casei Albe. Întrebarea adresată de „bucătarul lui Putin” | Profimedia

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner și cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, s-a adresat Casei Albe, fără pic de rușine, cerând să îi fie explicat care sunt delictele grave pentru care este acuzat, potrivit Reuters, citat de Digi24. Adresarea s-a produs prin intermediul unei scrisori pe care, ulterior, acesta a făcut-o publică.

Citește și: Vladimir Putin, singur la slujba de Crăciun. Cum a fost surprins președintele rus în catedrala din Kremlin

Care e întrebarea scurtă, adresată de către „bucătarul lui Putin”

În cursul zilei de vineri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, a declarat că grupul Wagner, care luptă alături de armata rusă care a invadat Ucraina şi îşi asumă meritele pentru progresele înregistrate pe câmpul de luptă, urmează să fie desemnată drept o importantă organizaţie criminală transnaţională, potrivit sursei citate mai sus.

Scrisoarea, redactată în limba engleză și adresată purtătorului de cuvânt al Casei Albe, a fost publicată pe canalul de Telegram al serviciului de presă al fondatorului grupului Wagner. Aceasta adresa următoarea întrebare:

„Dragă domnule Kirby, puteţi clarifica, vă rog, ce delict a fost comis de PMC Wagner?", potrivit sursei menționate mai sus.

Citește și: Vladimir Putin recunoaște că „operațiunea militară" din Ucraina este război. Președintele rus vrea „să pună capăt acestui război"

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a numit grupul Wagner drept „o organizație criminală”

Se pare că John Kirby a numit grupul Wagner drept „o organizaţie criminală care comite atrocităţi la scară largă şi abuzuri împotriva drepturilor omului.", mai transmite Reuters, citat de Digi24.

În urmă cu o lună, Casa Albă a acuzat grupul Wagner că a preluat un transport de armament din Coreea de Nord, pentru a sprijini forţele ruse din Ucraina. Însă, atât Ministerul de Externe nord-coreean, cât și șeful grupului de mercenari au negat acuzațiile, numindu-le „bârfe și specualții”, potrivit sursei citate.

În anul 2017 și apoi, în decembrie 2002, Washington a restricţionat relaţiile comerciale cu Wagner, în încercarea de a limita accesul grupării la armament. De asemenea, în anul 2021, Uniunea Europeană a impus și ea sancțiuni în cazul grupului Wagner. În ciuda acestor situații, „bucătarul lui Putin” susține că organizația lui este o forță independentă, care se bucură de propria infrastructură militară.

În plus, Evgheni Prigojin este pus sub urmărire în SUA pentru amestec în alegerile americane, acuzație pe care acesta ar fi recunoscut-o, în noiembrie 2022.

Cum au fost abordate de frații Tate două adolescente românce. Tinerele au dezvăluit că aceștia aveau un „tipar”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x