Antena Căutare

Sfinții 40 de Mucenici. Ce tradiții și obiceiuri au creștinii ortodocși pe 9 martie. Care e legenda celor 40 de pahare

Ziua de 9 Martie este o dată importantă în calendarul ortodox, fiind marcată cu cruce roșie. Sărbătoarea îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Află din rândurile de mai jos cine au fost aceștia, dar și ce tradiții și superstiții se respectă în această zi.

sfinții 40 de Mucenici, pictură Galerie
Sfinții 40 de Mucenici. Ce tradiții și obiceiuri au creștinii ortodocși pe 9 martie | Captură YouTube

În luna martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc mai multe sărbători importante printre care Buna Vestire, dar şi Sfinții 40 de Mucenici. Astfel, în fiecare an, pe data de 9 Martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici care au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), un prigonitor al creștinilor.

Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești de 8 Martie. Cele mai puternice cuvinte prin care să îți arăți iubirea față de mama sau bunica ta

Cine au fost Sfinții 40 de Mucenici?

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de soldați romani, care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia au pătimit enorm în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor de pe vremea Împăratului, pentru că au refuzat să se închine la idoli, potrivit Evenimentul Zilei.

Cei 40 de Mucenici au primit martiriul prin zdrobirea oaselor, iar apoi arderea trupurilor în anul 320, după ce au au fost scoși vii din lacul Sevastiei, acolo unde au fost condamnați la moarte prin înghețare, potrivit ro.orthodoxwiki.org.

Ulterior, cenușa și oasele lor au fost aruncate în lac, însă, după trei zile, Sfinții Mucenici s-au arătat episcopului Petre și i-au cerut să îi scoată din apă, potrivit sursei citate mai sus. Creștinii au scos rămășițele lor și le-au îngropat cu mare cinste.

Tradiții și obiceiuri românești pentru 9 Martie 2023. De unde a pornit legenda celor 40 de pahare

Pe 9 Martie, gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”, potrivit Evenimentul Zilei. La rândul lor, bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare de vin, în cinstea celor 40 de Mucenici.

Obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare în pragul unui nou an agrar are rădăcini în Antichitate, atunci când oamenii credeau că vinul băut de Măcinici se transformă în sânge şi putere de muncă pe tot parcursul anului, potrivit unei publicații online. Se spune că dacă cineva nu putea să bea toate cele 40 de pahare cu vin, trebuia, în schimb, să guste sau cel puţin să fie stropit cu această băutură.

În alte zone ale țării, se spune că, pentru fiecare pahar băut, bărbații trebuie să consume câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac. Potrivit datinilor, acest obicei ar aduce noroc la bani.

În Moldova, mucenicii făcuți de gospodine au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat și unși apoi cu nucă și miere. În schimb, în Muntenia și în Dobrogea, se păstrează forma cifrei 8, dar mucenicii sunt făcuți sub o altă formă. Ei sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Mucenicii preparați în această zi sunt sfințiți și împărțiți în memoria celor decedați. Tot ca un simbol al începerii unui nou an agricol, în unele regiuni ale țării oamenii de la țară scot plugul la arat.

Ce superstiții există în această zi? Ce nu ai voie să faci

Potrivit tradițiilor, dacă în ziua de 9 Martie plouă, atunci și în ziua de Paști va ploua, potrivit surselor citate mai sus. Iar dacă tună în această zi de sărbătoare, atunci va fi o vară benefică culturilor.

Potrivit superstițiilor, nu este bine să arunci mucenicii, să coși sau să tricotezi pe 9 Martie, deoarece vei avea parte de ghinion tot anul!

Citește și: De ce se fierb mucenicii în apă? De ce se folosesc scorțișoara și nuca? Nu pentru gust! Ce semnificație au ingredientele

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x