De ce se fierb mucenicii în apă? De ce se folosesc scorțișoara și nuca? Nu pentru gust! Ce semnificație au ingredientele

Doamnelor, mare atenție la ingredientele folosite pentru prepararea mucenicilor! Fiecare reprezintă o parte importantă a cinstirii celor 40 de sfinți aruncați în apele înghețate ale lacului Sevastia.

Sfinții 40 de mucenici

Pentru cei mai mulți români, 9 martie înseamnă două lucruri: mucenici și cele 40 de pahare de vin.

Dacă băutura este la fel în toate regiunile țării, când vine vorba despre mucenici, lucrurile sunt cât se poate de diferite.

De ziua Sfinților 40 de Mucenici, în credința populară, se spune că se deschid mormintele și porțile Raiului. Gospodinele trudesc de zor, pregătind 40 de colaci numiți „sfinți”, „mucenici” sau „brădoși”.

Cum se fac mucenicii în Moldova

În Moldova, mucenicii, numiți „sfințișori”, au forma cifrei opt, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă - considerate semne ale belșugului.

Citește și: Mucenici moldovenești, cea mai simplă și rapidă rețetă! Secretul gospodinelor a fost aflat

Cum se fac mucenicii în Dobrogea și Muntenia

Și în partea de sud a României, forma cifrei opt, reprezentând forma corpului uman, este păstrată, doar că mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr - simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții 40 de mucenici -, cu scorțișoară și nucă. Se spune că scorțișoara trebuie să ne amintească de suferința celor 40 de soldați creștini.

Citește și: Rețetă mucenici muntenești. Preparat tradițional de 9 martie

În Muntenia, pe lângă mucenicii obișnuiți, se face o „Uitată pentru morți”, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

Culorile sezonului de primăvară-vară 2022. Care sunt datele oferite de raportul Institutului Pantone Fashion Color Trend
Culorile sezonului de primăvară-vară 2022 au fost dezvăluite de prestigiosul raport al...
Horoscopul zilei de 22 octombrie 2021. Balanțele au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 octombrie 2021 spune că nativii din zodia Balanțelor au nevoie de o...
Parteneri
Fusilli cu somon și mazăre. Rețetă simplă de paste
Descoperă o rețetă simplă, dar gustoasă, de paste pe care o poți prepara pentru un prânz în familie sau pentru o cină ușoară. Rețeta de fusilli cu somon și mazăre va fi cu siguranță pe placul tuturor.
Catine.ro
Ultimele știri