Guvernul a aprobat modificarea şi completarea normelor metodologice cu privire la stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către debutanţi în afaceri
Astfel, românii care vor să debuteze în afaceri vor putea primi un ajutor de stat de până la 45.245 lei (circa 10.000 de euro) pentru investiţii, prin Programul SRL-Debutant 2016, potrivit proiectului de procedura de derulare a acestei scheme de finatare, publicate duminică de Ministerul Economiei.
Programul va fi implementat împreună cu o instituţie de credit (banca) partenera, anul acesta.
Ca şi până acum, şi în anul 2016 intensitatea finanţării nerambursabile este de 50%. Aceasta înseamnă că un antreprenor debutant va putea obţine până la circa 10.000 de euro finanţare de la stat, însă omul de afaceri va trebui să pună şi el încă pe atât, din surse proprii, pentru investiţia în afacere.
Practic, pentru a obţine ajutor financiar nerambursabil de 10.000 de euro, anreprenorul debutant trebuie să îşi asigure din start un necesar de 20.000 de euro.
Cine va putea lua banii:
- Prin Programul SRL-D se acordă facilităţi pentru microintreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutanta (SRL-D).
- Firma beneficiara trebuie să fi fost înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 întreprinzători debutanţi asociaţi.
- Antreprenorii beneficiari trebuie să nu fie la prima afacere. Aceasta înseamnă că vor fi excluşi de la finanţare cei care au mai avut firme sau au derulat activitate economică în calitate de persoană fizică autorizată (PFA), precum şi cei care au sau au avut părţi sociale sau acţiuni la alte companii.
- Firma beneficiara trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 (cinci) grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţională în vigoare (CAEN Rev 2).